събота, май 4, 2024

Криза за шивачки в Гоце Делчев

Date:

Сподели новината.

Кризата с разпространението на COVID-19 не спира дейността на шивашките фирми в Неврокопския край. Това става ясно от справка за свободните работни места на Дирекция „Бюро по труда” в Гоце Делчев. Огромната част от незаетите позици са точно в шивашкия бранш. В момента има глад за 170 работници в шивашки цехове и предприятия, които са в общините Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен. Собствениците на тези фирми търсят 34 шивачи с основно образование, други 76 се търсят, като те може да са и с начално образование. Необходими на шивашкия бранш са и 11 работници за спомагателни шивашки дейности, 12 кроячи, 28 гледачи. Не достигат и 9 машинни оператори за шиене на облекла.

В Гоце Делчев се намира и най-голямото шивашко предприятие, собственост на немски предприемач, където работят над 2000 души. Районът в Неврокопско още в началото на 90-те години на миналия век се превърна в център на шивашката индустрия. Тук отвориха врати и доста цехове на гръцки бизнесмени, които в момента обаче са доста по-малко. На практика шивашките фирми дават хляб на най-много хора в регионаДруги работници почти не се търсят заради разпространението на коронавируса наред със земеделското стопанство.

. Има обявени свободни позиции за трима сезонни работници в горското стопанство, за петима работници в производството на обувки, за трима сортировачи на камъни и за един помощник-възпитател.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...