събота, април 27, 2024

ИЗВЪНРЕДНО: Още двама с коронавирус у нас! Този път в София

Date:

Сподели новината.

Има още двама с коронавирус у нас. Това стана стана ясно от извънредна пресконференция на Бойко Борисов и шефа на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Този път те са в София, в “Пирогов”. Става въпрос за жена на 66 г. и мъж на 70 г.

“За съжаление едва с днешна дата някои от европейските държави предприемат мерки по границите. Задава се голяма рецесия. До една държавите членки се изказаха срещу забраните за доставяне на медицински средства . Дори думата “солидарност” – казах им ни най-малко не виждам такава. Помогни си сам да ти помогне и Господ – благодаря на индустрията ни, която тества нови средства за защита. Мерките вече са много закъснели, маските не го хващат вируса, едитствено можем да го ограничаваме – да се избягват контакти, движение, пътуванията в чужбина”.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред медиите в Министерския съвет, след като взе участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19. И продължи:

Големите предприятия ще бъдат стимулирани за масово производство на аспиратори. Въпрос на чест е да се намери и ваксина. Имаме българска компания, която е много напред в това.

Не можем да затворим градския транспорт, това ще постави в колапс икономиката. Поставих на съвета въпроса, че има държави, които не са оградени със страни, които не са членки от ЕС, особено да сме солидарни със Западните Балкани. Помолих и комисарят по бедствие и аварии да се включи в дискусията.

Пред медиите говори и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Мъжът и жената са семейство. Той е постъпил вчера с дихателни проблеми, тя днес в тежко състояние, каза генералът. Синът им работи на Илиянци. 89 контактни с тях хора ще бъдат изследвани. Във Вътрешната клиника на “Пирогов” са.

Тази нощ решават дали продължава грипната ваканция в София.

Засега мерките били сходни в цяла Европа. Проблемът с децата бил, че могат да убият бабите и дядовците си, каза Мутафчийски. Всяка сутрин здравните министри в ЕС ще обсъждат мерки и кое от тях работи. Проблемът е, че доказано работят само китайските мерки,а те са прекалено драстични, добави Мутафчийски.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Starlink може да стане независима компания

Дocтaвчиĸът нa caтeлитeн интepнeт Ѕtаrlіnk e eдин oт ycпeшнитe...

Чиcтaтa eнepгия пpeдизвиĸвa… peĸopднa cдeлĸa в минния ceĸтop

Aвcтpaлийcĸият минeн гигaнт ВНР e нaпpaвил oфepтa зa бpитaнcĸия...

Зa дa зaмeни внoca нa pycĸи пeтpoл, Чexия щe пpaви дocтaвĸи oт дpyги 20 cтpaни

Cлeд paзшиpявaнe нa ĸaпaцитeтa нa тpaнcaлпийcĸия нeфтoпpoвoд ТАL, пpeз...

Изграждат две нови метростанции в столичния квартал “Люлин”

Планирано е изграждането на две нови метростанции в столичния...