събота, май 4, 2024

Нов завод в Бургас ще дава заплати по 1500 лева

Date:

Сподели новината.

 

Регистрираното през октомври в България дружество “Ими глюко чек” е заявило инвестиционно намерение в Бургас за изграждане на високотехнологично предприятие за производство на тест ленти за глюкоза и глюкомери. За целта роденият в Египет собственик Исмаил Кхалил желае да закупи 2 парцела в “Индустриален и логистичен парк – Бургас”, съобщи за “Капитал” Златина Георгиева, председател на съвета на директорите на индустриалната зона и представител на община Бургас в управляващия орган на дружеството.

 

Производствената част на предприятието ще бъде изградена върху площ 5 дка. Размерът на предварително заявената инвестиция е 20 млн. лева, като плановете на собственика включват първоначално разкриване на около 20 работни места. Средната заплата в завода ще бъде 1500 лева брутно.Планираният срок за изграждане на производствените помещения е 24 месеца. “Тъй като собственикът желае възможно най-бързо да приключи инвестицията си, вече издадохме виза за проектиране. В самия процес на проектиране той пожела да изгради и научно-развоен център към предприятието. За тази цел ще му бъдат необходими още 3.5 дка в индустриалната зона”, допълни Георгиева.

 

 

 

Защо Бургас

 

“Ими глюко чек” няма друго представителство в Европа. Инвеститорът е бил в съседни държави – Румъния и Сърбия, оглеждал е и терени в София. След две посещения в морския град е избрал Бургас. Наличието на пристанище, летище с карго център и близостта на АМ “Тракия” са сред предимствата на морския град, посочени от инвеститора. Производството на фирмата му ще бъде високотехнологично, а консултантите на инвеститора обмислят да сертифицират производството в България. След заявеното инвестиционно намерение и гласуването му в общинския съвет на Бургас предстои фирмата да се яви на търг за закупуване на земята, който ще се проведе най-вероятно в началото на януари следващата година. Последната територия, закупена от “Индустриален и логистичен парк – Бургас”, е била на цена 74 лв./ кв.м.

 

Общинските съветници на Бургас с извънредна докладна записка на 27 ноември са гласували да се открие процедура за продажба на терените. Научноизследователският център на “Ими глюко чек” ще работи в тясно сътрудничество с новооткрития Медицински факултет на бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Планира се в него да има лаборатории, както и лекционни зали, в които да се извършва обучението на младите лекари.

 

“Преди няколко години в Бургас отвори високотехнологично производство на хирургични конци, което се наложи успешно на българските и международните пазари. Преди няколко дни общинските съветници подкрепиха идеята на кмета Николов за създаване на генетично лаборатория към новия медицински факултет. Всичко това е сериозна заявка за бъдещото позициониране на града като място за научна и развойна дейност в областта на медицината”, казват от ръководството на общината.

 

Изчерпване на индустриалната зона

 

В края на 2019 г. площите в “Индустриален и логистичен парк – Бургас” са запълнени 95%. Приключва изграждането и на последната улица в индустриалната зона. Бургаският “Индустриален и логистичен парк” е съвместен проект на община Бургас с дял 49% и “Национална компания индустриални зони” с дял 51%. Всички имоти на територията са захранени с вода, ток, оптика и т.н. На територията на зоната свои инвестиционни проекти изпълняват 35 предприятия. 15 от тях вече работят, други са в процес на строителство.

 

Индустриалната зона обхваща 240 дка и е насочена предимно към развитието на малки и средни предприятия, тъй като парцелите са с големина между 2 и 20 дка. Заявените предварително инвестиции надхвърлят 90 млн. лева. Общите заявени от инвеститорите работни места, които са разкрити или предстои да бъдат разкрити, са около 1000.

 

Сред най-големите стартиращи проекти е този на фирма “Сигматек”, която инвестира около 30 млн. долара в производствен и научноизследователски център за производство на части за самолетни двигатели. Производствените помещения на “Сигматек” вече са изградени. Очаква се най-късно напролет предприятието да започне работа. Там ще бъдат разкрити над 200 работни места.

 

В началото на 2020 г. започва строителството на нова Индустриална зона – Юг, в Бургас, която ще се намира край жк “Меден рудник”. Тя ще бъде разположена върху площ около 600 дка. Там инвеститорите ще могат да закупуват по-големи площи – между 16 и 150 дка. Така ще бъдат удовлетворени потребностите и на големия бизнес. Вече има подадени заявления и проявен интерес към новата индустриална зона, съобщават от община Бургас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...