четвъртък, май 2, 2024

Нова фабрика отвори врати в Стара Загора

Date:

Сподели новината.

На 30 октомври “Панхим” ООД – част от израелското дружество “Плазит Полигал Груп”, откри нов цех и фабрика  за екструдиране на листове в собствената си база в Стара Загора.

Проектът

Реализираният проект е на обща стойност 10 млн. лева. Мащабната инвестиция на компанията е свързана със строеж на нова производствена база, както и с въвеждане в експлоатация на иновативна екструдираща линия за плоски листове, една от първите в Европа от този клас.

Основната част от технологичното оборудване по проекта екструдерната инсталация за плътни листове, е закупена със средства по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. Общата сума на инвестицията по Оперативната програма е 4 823 372 лв., от които 50 % или 2 411 686 лв. безвъзмездна финансова помощ и 50 % – 2 411 686 лв. собствено съфинансиране.

Очаквани резултати

Целта на проекта е повишаване на конкурентоспособността и постигане на устойчив растеж на предприятието чрез закупуване на енергийно ефективно технологично оборудване, което ще допринесе за подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на производствения капацитет, разширяване на продуктовия асортимент и увеличаване на приходите от продажби.

Изграждането на система за оползотворяване на отпадната топлина и въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт по стандарт ISO 50001, също изпълнени по проекта по Оперативната програма, ще допринесат за повишаване на енергийната ефективност на предприятието, устойчиво екологично развитие и намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

Новата екструдираща линия ще увеличи капацитета на предприятието за производство на екструдирани плътни листове с допълнителни 7 000 тона годишно.

Новопостроената модерна производствена сграда, в която се помещава новата екструдираща линия, заедно с новата инфраструктура и допълнителното оборудване са изградени изцяло със собствени средства на “Панхим” ООД.

"Панхим" ООД инвестира 10 млн. лева в нов цех

Откриването

Официални гости на събитието в Стара Загора бяха Негово превъзходителство Йорам Елрон – посланик на Израел, областния управител на Стара Загора Гергана Микова, заместник- кмета на града по Устройство на територията, строителство и инвестиции Янчо Калоянов и главния архитект на Стара Загора – Виктория Грозева.

Част от гостите са международни партньори и клиенти на компанията. Специално за събитието дойде и генералният директор на “Плазит Полигал Груп” Амир Абрамович, който приветства гостите. Управителят на “Панхим” ООД – Александър Белкин, изрази гордостта си от реализирания само за една година проект. “Само преди година на това място нямаше нищо”, сподели той.

Развитие на дружеството

Основната дейност на Панхим ООД е производство на екструдирани листове от полиметилметакрилат, поликарбонат и полистирол, както и на гранули от полиметилметакрилат.

Компанията всяка година инвестира в ново оборудване и непрекъснато модернизира производствената си база. Освен това, почти всяка година от 19 годишното развитие на Панхим е белязана с крупна инвестициия, които формират и основните етапи от развитието на дружеството:

  • 1999 г. – регистрация в Софийски градски съд
  • 2000 г. – инсталация на първата екструдираща линия за плътни листове от полиметилметакрилат
  • 2001 г. – откриване и пуск на производствен цех за производство на гранули от полиметилметакрилат – основна суровина за производството на полиметилметакрилатни листове
  • 2004 г. – инсталация на втора екструдираща линия за производство на плътни листове от полистирол
  • 2009 г. – инсталация на трета екструдираща линия за производство на плътни листове от полиметилметакрилат
  • 2012 г. – строителство на нов цех за екструдиране на многостенни листове и инсталация на първата екструдираща линия за производство на многостенни листове от поликарбонат
  • 2013 г. – мащабна инвестиция в разширяване на съществуващо производство – нови съоръжения, производствен линия и съпътстващи инсталации в разширяване (удвояване) на капацитета на цеха за производство на гранули от полиметилметакрилат
  • 2014 г. – инсталация на втора екструдираща линия за производство на многостенни листове от поликарбонат
  • 2017 г. – инсталация на трета линия за производство на многостенни листове от поликарбонат
  • 2018 г. – стартиране на мащабен инвестиционен проект за изграждане на нова производствена сграда за 2 екструдиращи линии на плътни листове
  • 2018 г. – стартиране на стратегически за дружеството инвестиционен проект за изграждане на нова инфраструктура за цялостно електрозахранване и водоснабдяване на дружеството
  • 2018 г. – стартиране на ново перспективно производство на плътни поликарбонатни листове
  • 2019 г. – въвеждане в експлоатация на нов производствен цех за екструдирани плътни листове и пуск на най-мощната и иновативна екструдираща линия за производство на плътни листове от полиметилметакрилат и поликарбонат (м. 10.2019)
  • 2019 г. – въвеждане в експлоатация на новоизградените системи (мрежи) за външно и вътрешно електрозахранване и външно и вътрешно водоснабдяване

 

"Панхим" ООД инвестира 10 млн. лева в нов цех

В резултат на тези крупни инвестиционни проекти, днес Панхим разполага с производствена база разположена на 75 000 кв.м. и състояща се от :

  • 7 екструдиращи линии за плътни и многостенни листове от полиметилметакрилат, полистирен и поликарбонат
  • 2 екструдиращи линии за производство на гранули от полиметилметакрилат
  • 3 производствени цеха – за производство на плътни листове, многостенни листове и гранулат
  • 2 спомагателни цеха – за разкрояване на листове и за производство на палети
  • пречиствателна станция, парова централа, други спомагателни съоръжения и дейности за производството
  • Офиси, складови помещения, производствени площадки, вътрешнозаводски пътища и паркинги.

Годишния капацитет за производство на екструдирани листове след въвеждане в експлоатация на новата екструдираща линия възлиза на 24 000 тона.
В резултат на изпълнението на новия проект, с разширяването на производствения капацитет Панхим ООД излиза на първо място сред компаниите в групата Плазит-Полигал и се превръща не само в най- голямото предприятие в групата, но и заема едно от водещите места сред европейските производители на екструдирани листове.

Резултати и пазари

За 2018 г. “Панхим” ООД е продало 13 593 тона листове от полиметилметакрилат, полистирол и поликарбонат и 994 тона гранулат от полиметилметакрилат. Приходите от основна дейност на дружеството за 2018 г. са общо в размер на 90 503 хил. лв., от които от износ са 87 419 хил. лв. или 96.59% от общите приходи. Вътрешният пазар допринася едва за 3.41% (3 084 хил. лв.) от приходите от основна дейност.

Не случайно основният дял от продукцията е предназначен за износ, предимно в страни от Европейския съюз, но и не само: Румъния, Унгария, Австрия, Полша, Гърция, Турция, Сърбия, Албания, Северна Македония, Украйна, Русия, Литва, Латвия, Естония, Словения, Хърватска, Италия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Португалия, Чехия, Словакия, Швеция, Швейцария, Дания, Обединеното кралство, Израел, Южна Африка, Чили, Тайван , Тунис.

Дружеството работи в силно изразена конкурентна среда, особено на европейския пазар, но независимо от това запазва и разширява пазарните си позиции. На местно ниво конкуренцията е по-слаба, тъй като пазарът остава не достатъчно развит. Основната инвестиционна цел на “Панхим” ООД е свързана с разширяване на пазарния дял на международния пазар за реализиране на по-големи обороти при запазване и подобряване нивото на рентабилност. С тази нова инвестиция, увеличавайки капацитета на производствените мощности и разнообразявайки продуктовата си гама, компанията ще повиши значително своята конкурентоспособност.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...