четвъртък, май 2, 2024

Експерт: Ползването на телефон в колата е опасно колкото високата скорост

Date:

Сподели новината.

“Хората имаме недостатъка да подценяваме шофьорската професия. Това се е превърнало в нещо рутинно. Когато излизаме от вкъщи никой не си мисли, че ще направи катастрофа или ще има тежка ситуация на пътя”. Това коментира в предаването “Здравей, България” автомобилният състезател Димитър Илиев.

Той обясни, че телефонът се е превърнал в епидемия. Ползването му по време на шофиране е толкова опасно колкото и високата скорост. Доскоро основната причина за катастрофите беше превишената скорост, сега телефоните я изместиха в тази класация.

По думите му вероятната причина за тежката катастрофа между Търговище и Антоново, при която загинаха петима души вчера, е грешка в преценката на единия от участниците в нея.

„Има яснота кой е виновен. В момента се води досъдебно производство и процесуално-следствени дейности. В произшествието участват два автомобила – единият се движи в посока София – Варна, а другият от Варна към София. Вторият автомобил навлиза в лентата за насрещно движение. По незнайни за нас причини рязко променя посоката си на движение и удря челно другата кола. Водачите на двата автомобила бяха с обезопасителни колани. Взета им е кръвна проба за алкохол. Децата са били в детски седалки”, обясни Главен инспектор Иван Стефанов, началник сектор „Пътна полиция” – Търговище.

„Огледът е направен от разследващия полицай на РУП – Търговище. Ще бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия, с които да се установят причините за катастрофата. Ще бъде проведено обективно и всестранно раследване”, каза Диляна Стоянова, окръжен прокурор на Търговище

Според началника на полицията в Търговище участъка, в който е станал инцидента, не се характеризира с концентрация на ПТП. Въпреки това там се периодично водачите се проверяват за превишение на скоростта. По думите му камерите за видеонаблюдение в района имат много добър превантивен ефект.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...