неделя, май 5, 2024

Слави Томов представя “Под вулкана” на Малкълм Лоури

Date:

Сподели новината.

Бургаският писател и журналист Слави Томов ще представи романа на Малкълм Лоури “Под вулкана”. Събитието ще се проведе на 2 ноември в Дома на писателя.

 

Малкълм Лоури е роден на 28 юли 1909 г. в Ню Брайтън, Мърсисайд, Англия. Четвърти син на Евелин Бодън и Артър Лоури, памучен брокер от Къмбърланд. Отличен ученик в училището-интернат “Лейс” и колежа “Сейнт Катерина” в Кеймбридж.

Вторият и последен завършен роман на Лоури – “Под вулкана”, разказва за британския консул алкохолик в мексикански град в Деня на мъртвите през 1938 година. Книгата е написана първоначално през 1940 година, когато самият Лоури живее в Мексико и преминава през криза на алкохолизъм, но през следващите години е непрекъснато преработвана, а след като ръкописът е унищожен при пожар през 1944 година, е изцяло пренаписана.

Романът е издаден на български през 1982 година в превод на Спас Николов.

През 1947 г. е издаден многократно преработваният роман “Под вулкана”. Първоначално той няма успех, а придобива световна известност едва след смъртта му. Смятан е за един от световните литературни шедьоври и е включен в Списъка на 100-те книги на 20 век според Монд, както и в много други класации. През 1984 г. е екранизиран от Джон Хюстън в успешния едноименен филм с участието на Албърт Фини, Жаклин Бисет и Антъни Андрюс.

След романа “Под вулкана” той пише много, но не завършва ръкописите си. Темите му за изгнанието и отчаянието, собствената му страст към пътешествия и хаотичния му начин на живот, го превръщат в икона за късните поколения писатели.

Малкълм Лоури умира от злоупотреба с алкохол и барбитратно отравяне, определено като “смърт при злополука”, на 26 юни 1957 г. във вилата си в Райп, Източен Съсекс, Англия. Голямата част от ръкописите и писмата му са публикувани след смъртта му със съдействието на вдовицата му и други писатели.

През 1976 г. от Национален филмов съвет на Канада е направен документалния филм “Вулканът: проучване на живота и смъртта на Малкълм Лоури” режисиран от Доналд Брайтейн и Джон Крамър. С четене на откъси от романа на Лоури от Ричард Бъртън се представя живота на писателя на фона на гледки от Мексико, САЩ, Канада и Англия.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....