четвъртък, май 2, 2024

Интересни кметски избори в Созопол, трудно управление след това

Date:

Сподели новината.

Предстоящите избори в Созопол ще бъдат интересни, а управлението след това – трудно, защото общината е потънала в задължения от над 20 милиона лева, разказва bTV.

За кметския стол в Созопол се бори общинският съветник от БСП Тихомир Янакиев. Това ще бъде третият му опит да стане кмет на Созопол. На местните избори през 2015-а той печели доверието на 35% от избирателите. Бил е моряк на океански кораб, а след това се занимава с търговска дейност.

„Панайот Рейзи вече е износен като модел на управление и смятам, че на хората вече им е писнало. Обещават се едни и същи неща от доста години. В по-голяма степен те не се случват. Прокуратурата твърди, че е присвоил 2 млн. лв. В България има действащо правосъдие, което ще каже дали това е така, или не”, коментира Янакиев.

По думите му дълговете на Община Созопол са големи – около 24 млн. лв.

„За две години трябва да платим грубо 460 000 лв. за снегопочистване, при положение че в Созопол сняг пада за около 10 дни. Първата задача на новия кмет, според мен, е да направи пълен финансов одит на общината”, на мнение е Тихомир Янакиев.

Той иска да промени чистотата в Созопол, тъй като мръсотията в града е голяма, особено през лятото.

В битката за кметското място влиза и Красимира Германова, издигната от ГЕРБ, с опит в управлението на общината. По време на трите мандата на Панайот Рейзи тя е председател на Общинския съвет в морския град. Икономист е по образование и от над 20 години има собствена счетоводна кантора. Семейна е, с три деца и четирима внуци.

„Основният проблем на Созопол е финансовото оздравяване. Самата програма, която сме взели като решение, смятам, че можем да я изпълним и за по-кратки срокове”, смята Германова.

По отношение на работата на Панайот Рейзи заяви, че не е видяла нередности, но не се ангажира да коментира дали той е виновен, или не.

„Естествено, че имаме грешки, но смятам, че това, което направихме през последните 12 години, е в полза на Созопол”, допълни Красимира Германова.

Тя заяви, че вратите й винаги ще са отворени за нови идеи от всеки един жител на общината. Първото нещо, което ще промени, ако стане кмет, е визията на Созопол, което е неин приоритет.

Един от най-изненаданите от избора на ГЕРБ за кандидат остана Георги Пинелов – до скоро общински съветник на управляващата партия и неин член от 12 години. След като не е припознат за кандидат на ГЕРБ обаче, Пинелов подава оставка от местното ръководство на партията и се кандидатира от регистрираната наскоро партия “МИР”. Завършил е “Публична администрация” и “Мениджмънт на стопанското развитие”. Има частен бизнес в сферата на туризма. Семеен е, с две деца.

„Предвид недоброто финансово състояние на общината, явно управлението на Созопол не е било достатъчно правилно и адекватно. Силно се надявам, че четири години ще стигнат положението да се оправи”, коментира Пинелов.

Казва, че би бил по-достъпен към обикновените хора и техните проблеми.

В изборната битка се включва и Весела Райкова от “Демократична България”. По професия е инженер по електроника и автоматика. В момента е преподавател в Професионалната гимназия в Бургас.

„Има неща, които за един туристически център, за какъвто има претенции Созопол, могат да се направи автогара, медицински център. За целия град имаме само две джипита. Бързата и неотложна помощ е под всякаква критика, защото разполагаме само с две линейки, които лятото, освен Община Созопол, обслужват и Приморско”, обясни Райкова.

Според нея общината поддържа едно скъпоструващо съоръжение, а именно стадионът.

„Обичам спорта, но това са разходи, които допълнително утежняват един и без това минимален бюджет”, на мнение е тя.

Ако станe кмет, би искала да я запомнят като жена с твърда ръка, здраво стъпила на земята и която не дава голи обещания.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...