сряда, май 1, 2024

Европейска нощ на учените в Бургас, посветена на развитието на новите технологии

Date:

Сподели новината.

Изкуственият интелект, роботиката и учебни игри са във фокуса на Европейската нощ на учените в Бургас на 27 септември. Програмата започва точно в 16:00 ч. в Експоцентър “Флора” с представяне на проекти на ученици от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Те ще покажат своите знания и умения по роботика, управление на микроелектронни компоненти и програмиране на изкуствен интелект.

Официалното откриване на Европейската нощ на учените в Бургас ще се състои на същото място в 18:00 ч. с приветствия от акад. Веселин Дренски – директор на Институт по математика и информатика на БАН, проф. д-р Севдалина Турманова – ръководител на Регионален център на БАН за Бургас, проф. д-р Сотир Сотиров – зам.- ректор на Университет “Проф. д-р Асен Златаров”.

Интересен акцент в програмата е представянето на принципите на работа на невронната мрежа и възможностите, които тя може да предложи за автоматично разпознаване с тестове на живо. За всички активни участници в събитието са предвидени награди от организаторите.

Европейската нощ на учените се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят свои постижения и предизвикателства пред широката публика в рамките на един ден.

В България Европейската нощ на учените 2019 се осъществява с финансовата помощ на ЕК по Програмата за научни изследвания и иновации “Хоризонт 2020”, проект K-TRIO 3 (Researchers in Knowledge Triangle), с подкрепата на екипа на проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото), финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014 – 2020. Тази инициатива има за цел да увеличи разбирането на обществото и най-вече на младите хора за върховите постижения в науката и иновациите, както и приноса на ЕК за тях.

Инициативата Европейска нощ на учените 2019 е посветена на развитието на новите технологии и е включена в програмата на Деветата международна конференция “Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство” – DiPP2019 (26-28.09.2019 г.).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....