четвъртък, май 2, 2024

Ужасяващо: 5000 лекари са напуснали България за 10 години

Date:

Сподели новината.

За последните 10 години около 5000 лекари в България са взели решение за напускане на страната или 500 – всяка година. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов пред Нова телевизия.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни. По данни на лекарския съюз всеки втори лекар е на възраст над 51 години.

Кехайов уточни, че една от причините е, че младите лекари искат условия, с които да направят своето кариерно развитие в България.

Д-р Станимир Сираков, който е носител на Медицински оскар, допълни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. “Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват”, допълни Сираков.

Той уточни, че му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. “Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук”, каза още Сираков.

Друг проблем в здравния сектор е и липсата на специалисти в контретни специалности. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...