четвъртък, май 9, 2024

Община Бургас поиска плаж от държавата

Date:

Сподели новината.

Плажът на Отманли да бъде предоставен безвъзмездно в управление на Община Бургас. Това предложение на  кмета Димитър Николов гласува единодушно и то без дебати Общинският съвет.

От месец март тази година плажът е обявен за неохраняем, но не се стопанисва от години. Едната част от ивицата е в горски фонд, а другата – частна държавна собственост. Общината иска да изгради трети канал на рибарското селище и обезопасяването на водните площи е необходимо за осъществяването на проекта. Той ще е разположен югоизточно от съществуващите два. Целта е да се подобрят условията за риболов, осигуряване на допълнителни места за лодкостоянки и задоволяване на нуждите от развитие на рибностопански дейности.

При реализиране на предвижданията на плана в границите на така обособената територия на рибарското селище, в зоната на съществуващите два канала и на предвидения нов канал ще се осигурят места за домуване на 240 броя малки плавателни рибарски съда.

В местността Ченгене скеле се предвижда да бъде изграден и Етнографски рибарски комплекс. Това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък.  

С ПУП- ПРЗ се предвижда обособяване на УПИ за рибностопанска дейност, обслужващи дейности, озеленяване и техническа инфраструктура.

Крайбрежната ивица обаче на попадащата в обхвата на ПУП- ПРЗ местност представлява морски плаж „Отманлии“ – източна и западна част. Общата му площ е 3454 кв. метра. Целият този герен е изключителна държавна собственост още от 2006 год., потвърдено две години по-късно.

Със заповед от 31.03.2016г. на министъра на туризма, по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, плаж Отманли е обявен за неохраняем. Същият не се стопанисва от дълги години и не е осигурено безопасното му използване.

Източната и западната част на плажа е разделена, като площта от 925 кв. метра е в горския фонд. Друга част от имота с площ 686/925 кв. метра идеални части е държавна частна собственост. Останалата идеална част с площ 239 кв. метра е собственост на „Пламс 2001“ЕООДот 2006 година.

Във връзка с реализацията на плановете за развитие на този крайбрежен район и с оглед осигуряване на дейностите по обезопасяване на водните площи, прилежащи към морския плаж, е необходимо плажът и държавната част от поземления имот  в размер на 686 кв. метра идеални части, да бъдат предоставени безвъзмездно за управление на Община Бургас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....