вторник, май 7, 2024

“Захарни заводи” инвестира крупна сума в нова производствена линия

Date:

Сподели новината.

“Захарни заводи” – Горна Оряховица, инвестира над 1.6 млн. лв. в нова производствена линия за пакетиране на захар в хартиена опаковка. Оборудването е последно поколение и е произведено в Германия, съобщиха от компанията.

Инвестицията

Новата машина подобрява производителността на труда. Тя е с капацитет 105 пакета по един и 105 – по половин килограм за една минута и 32 пакета по пет килограма за една минута. Машината предоставя по-удобна опаковка на потребителите. Разфасоването в хартия е стъпка към по-екосъобразно производство, уточниха за “Капитал” от компанията.

“Машината е закупена и въведена в експлоатация в периода на турбуленции и ожесточена ценова война на пазара на захар в Европа”, коментира Валентина Ралева, изпълнителен директор на “Захарни заводи”, цитирана в прессъобщението.

Закупуването на опаковъчна линия за хартиени опаковки е поредното капиталовложение на компанията в бизнеса й със захар, в който от приватизацията досега са инвестирани над 10 млн. лв., уточняват от дружеството.

“Захарни заводи” е единственият работещ производител на захар в България. Плановете за следващите 5 години включват засилване на позициите в България и навлизане на съседни пазари чрез рафиниране на над 100 хил. тона захар годишно.

Компанията

“Захарни заводи” е публична компания, в която влизат предприятия за производство на захар, на захарни изделия, на етилов алкохол и високопротеинов фураж, за опаковки, печатница. Основни акционери са “Захар инвест” – Горна Оряховица, “ГУ – Фарадей” – Стара Загора, “Ритъм-4-ТБ” – Стара Загора, които държат 97.07% от капитала.

Заводът за захар – “Захар” ЕАД, е регистриран като акционерно дружество през 2006 г. Той произвежда захар на кристали (в различни разфасовки) и на бучки с марката “Сладея”. Сред продуктите на групата са също бонбони “Лукчета”, “Карамел му”, “Лимонови резанки”, вафли “Чайка”, “Локумът с розите и розоберачката” и др.

През август 2018 “Захарни заводи” емитира седемгодишни облигации. А в началото на тази година инвестира 11 млн. лв. в нова инсталация за производство на етанол, с която производственият капацитет се увеличи на 60 хил. литра.

За 2018 г. групата отчита 111 млн. лв. приходи от продажби, което е с 23.7% по-малко от постигнатото през предходната година. За шестте месеца на 2019 приходите от продажби отбелязват ръст от 5% спрямо същия период на 2018 и достигат 57.6 млн. лв.

Печалбата на “Захарни заводи” за миналата година е 427 хил. лв. За шестмесечието на тази година групата отчита 1.575 млн. лв. нетна печалба (256 хил. лв. за същия период на 2018).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...