понеделник, май 6, 2024

Строителна фирма от Силистра ще бъде откупена от силен играч в бранша

Date:

Сподели новината.

Строителната компания “Пътперфект Т” иска да купи “Пътстрой”, която добива трошен камък, но вероятно и притежаваната от нея строителна фирма “Пътстроймонтаж”. И купувачът, и продаваното дружество са от Силистра. Сделката се вижда от образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията от 4 април.

Обектът на сделката

 

Според справка в регистъра КАПИ “Пътстрой” има шестима служители, а в отчета за 2017 г. има приходи от 126 хил. лв. и 67 хил. лв. загуба, макар предишни години да е имала двойно и тройно повече оборот, направен в кариера “Поп Кралево”. В съвета на директорите влизат Петър Лазаров (който държи и около 36% от акциите), Йорданка Димитрова и Димо Мирчев. Последният е и председател на областното представителство на Камарата на строителите в Силистра, като през 2017 г. е избран за втори мандат. Това най-вероятно значи, че има сериозно влияние в строителния бизнес в този край на страната.

Най-голям акционер в “Пътстрой” е “Пътстроймонтаж”. Тук идва и любопитен затворен кръг – в “Пътстроймонтаж” най-голям дял има… “Пътстрой”.

Става въпрос за 98.85% дял. “Пътстроймонтаж” е по-голяма като брой служители – 96, а за 2017 г. приходите й са 3.7 млн. лв., но и тя е на загуба – от 596 хил. лв. Но примерно през 2015 г. компанията има в пъти по-силен бизнес – оборот от 15 млн. лв. Според сайта на дружеството то притежава собствена асфалтова база, намираща се на шест км западно от гр. Силистра.

Много вероятно е всъщност през сделката да се взима контролът и над двете дружества. Но участниците не успяха да коментират промяната в понеделник.

Купувачът

През януари 2018 г. в управлението на “Пътперфект Т” влезе бившият шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров, но вече не е част от директното управление на компанията (виж карето долу).

Купувачът в сделката е собственост на друг строител – “Пътинженерингстрой-Т” от Търговище. Тя е част от ДЗЗД “ХЕМУС – 16320”, обединението, което строи 16 км от магистрала “Хемус” при Търговище. Според последния отчет през 2017 г. “Пътперфект Т” има приходи от 17 млн. лв. и 280 служители, а компанията майка е с внушителния оборот от 68.5 млн. лв. Бизнесът и на двете е съсредоточен в Северна България. В момента фирмите участват заедно и в поръчката за поддържане на “Хемус” при Варна и Шумен за 119 млн. лв.

През 2016 г. КЗК разреши на строителя от Търговище да купи друг регионален конкурент – русенската “Пътинженеринг – Русе”.

Преди малко повече от година “Капитал” писа, че Лазар Лазаров (който беше начело на АПИ в периода септември 2011 – ноември 2016 г. с малка пауза при правителството на Пламен Орешарски) е влязъл в управлението именно на “Пътперфект-Т” и “Пътинженерингстрой – Т”. От справка в Търговския регистър става ясно, че е излязъл от управлението на “Пътперфект Т” през февруари 2019 г., както и от “Пътинженерингстрой-Т”.

Въпреки това на 12 юни е влязъл в съвета на директорите на “ИГ Холдинг”, който е собственик на “Пътинженерингстрой-Т”, съответно – на цялата група.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...