неделя, май 5, 2024

ТИМ строи нов завод за цигари в Стара Загора

Date:

Сподели новината.

Бъдещият завод на най-малкия български производител на цигари – “Слънце Стара Загора – Табак”, намери място в световната тютюнева преса, като Tobacco Journal International отдели сериозно място на плановете на близката до “Химимпорт” публична компания. Това е обяснимо просто защото нови цигарени мощности почти не се строят, тъй като континентът е пренаселен с огромни тютюневи гиганти и производителите предпочитат да ги затварят или преструктурират, а не да инвестират в нови.

От българския “Слънце Стара Загора – Табак” съобщиха пред “Капитал”, че бизнесът ще се развива заедно с водеща международна компания в отрасъла, без да конкретизират повече намеренията си. Последният път, когато България привлече интереса на международните цигарени концерни, беше през 2011 г. около приватизацията на “Булгартабак”, който в крайна сметка попадна в компании, гравитиращи около депутата от ДПС Делян Пеевски, а седем години по-късно марките бяха продадени на BAT, a фабриките за цигари – затворени.

Инвестиционното намерение на “Сила холдинг”, близкият до “Химимпорт” мажоритарен собственик на “Слънце Стара Загора – Табак”, е да купи между 60 и 80 декара земя на цена между 1 и 12 млн. лв., като това трябва да се случи в период от година и половина, считано от месец май тази година. След като бъде построен завод, компанията ще пренесе в него производството си на цигари и рязан тютюн. Причината за планираното преместване е, че сегашната площадка на завода, която е с площ от 73 декара, е със сменено предназначение и вместо да продължава да бъде в производствена зона, вече ще бъде жилищна. Част от завода вече е съборена и на негово място ще бъде построен жилищен блок с 400 апартамента. През следващите години на мястото на цигарения завод, който е създаден през 1918 г., ще бъде разгърната нова жилищна зона и строителството на нови сгради ще продължи. В близост до завода и в момента има жилищни блокове.

“Основен приоритет е изграждането на нова модерна фабрика. Предприети са и първите и най-важни стъпки в тази посока – “Слънце Стара Загора Табак” подписа договор с водеща в сектора международна компания, която има дългогодишен опит в проектирането и модернизирането на такъв тип съоръжения. Осигурен е и подходящ терен в индустриалната зона, където да се изгради новата фабрика”, казаха от цигарената фабрика. Те казаха още, че в момента проектът е в ранна фаза, за да могат да конкретизират кога ще бъде готов.

КАПИ
СЛЪНЦЕ СТАРА ЗАГОРА – ТАБАК АД
  • Собствен капитал 12,0
  • Печалба 3,7
  • Активи 28,9
  • Пасиви 16,9
  • Брой заети 105
  • Приходи 14,1

Пълен профил ›

Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.

Цигарената фабрика е публична компания с пазарна капитализация от 13.8 млн. лв., последната търговия с акциите й е от края на юли на цена 11.80 лв. за ценна книга.

Най-малкият на пазара

Според отчета на фабриката през миналата година тя е произвела цигари и тютюн на стойност 9.1 млн. лв., като продукцията е била предназначена само за износ – основно в Европа, следван от експортни пазари в Америка и Африка. Най-малко фабриката е изнасяла за азиатските пазари. Компанията бележи ръст в приходите от 3 млн. лв. в сравнение с 2017 г., като освен това реализира 3.653 млн. лв. печалба при 239 хил. лв. година по-рано. В отчета на дружеството обаче е записано, че то има натрупана загуба от предходни периоди от 5.5 млн. лв.

“Слънце Стара Загора” опита да произвежда цигари за българския пазар след приватизацията си през 2008 г., но се отказа и пренасочи усилията си за износ. От години пазарният дял в България на фабриката е нула процента. Фабриката беше незабележима като мащаб на фона на затворените фабрики на “Булгартабак” и другия голям български производител “КТ Интернешънъл” (“Кингс Табако”), собственост на компания, близка до “Винпром Пещера”. Само за сравнение, най-малката по продажби цигарена компания в България – Imperial Tobacco, е с пазарен дял от 6% и продажби от 263.9 млн. лв. през миналата година. Съвместният бизнес с голяма чужда компания обаче би могла да промени мащаба на старозагорското цигарено производство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...