четвъртък, май 2, 2024

Рязко скочиха заплатите в Габрово и Добрич

Date:

Сподели новината.
Средната брутна заплата в страната продължава да нараства и през второто тримесечие на 2019 г. През периода април – юни тя се повишава с 12% на годишна база и така достига средно 1260 лв. (978 лв. след данъци и осигуровки), като увеличението е както в частния, така и в обществения сектор. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Растежът на възнагражденията в страната се дължи на няколко фактора, сред които недостигът на работна ръка и административните увеличения на минималните възнаграждения и осигурителни прагове от началото на годината. Успоредно с това бяха повишени заплатите на учителите и на работещите в държавната администрация, като подобна заявка вече има и за догодина.

Растеж по цялата карта

Освен двуцифрения темп на растеж добра новина е и тенденцията все повече области в страната да регистрират средни нива на заплатите над 1000 лв. Докато миналата година броят им беше едва пет (столицата и региона около нея, Стара Загора, Варна, Враца), към юни тази година към тях се присъединяват още шест – Габрово, Пловдив, Разград, Русе, Бургас и Перник.

През второто тримесечие най-значително годишно увеличение статистиката регистрира при заплатите на работещите в Добрич (16.7%), Силистра (15.5%) и столицата София (13.9%), но двуцифрен темп на растеж отчитат още 11 области, сред които Пазарджик, Перник, Търговище и Русе. От другата страна на класацията остава Разград с едва 4.4% годишно повишение на средните възнаграждения. Увеличението в Стара Загора също се забавя (до 5.7%).

Най-ниски са заплатите в областите Благоевград, Видин и Кюстендил, където обаче годишното увеличение е над 8.9%. От данните на статистиката се вижда още, че вече няма средни брутни възнаграждения под 800 лв.

Всички в сянката на ИТ

Големи размествания между секторите с най-високи средни заплати през второто тримесечие няма. Най-добре платени остават работещите в сектора на информационните и комуникационните технологии, където заплатите само през юни нарастват с 19% на годишна база и достигат 3274 лв. бруто на месец. Средно за трите месеца увеличението е относително по-умерено (14.6%), но високата база прави промяната по-значителна, отколкото в останалите сектори в българската икономика.

Като цяло най-голям темп на растеж отчитат средните заплати на работещите в сектор “Други дейности” (17.3%), където влизат неправителствени организации, фризьорски салони, химическо чистене и други. Голямото увеличение не е достатъчно да изтласка сектора от второ място по най-ниски средни възнаграждения, но пък увеличава разликата с “лидера” в тази класация – туристическия сектор. Заплатите на работещите в хотели и ресторанти остават най-ниските в страната – едва 782 лв., въпреки растежа от 12.2% на годишна база.

Двуцифрено е и увеличението на възнагражденията в секторите образование, финанси и застраховане, енергетика, търговия, логистика и други.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...