петък, май 3, 2024

В Бургас тръгва един дългоочакван проект

Date:

Сподели новината.

 

“Дълги години сградата на бившата немската болница беше държавна собственост, но благодарение на решение на МС и в отговор на огромната нужда на град Бургас от нова съвременна библиотека, която да събере на едно място 4-те лъча на регионалната библиотека вече сградата е собственост на Община Бургас. Приключихме в бързи срокове с всички необходими процедури за стартиране на проекта.” Това заяви кметът Димитър Николов в двора на порутената сграда на немската болница, която след 2 години ще се превърне в модерен и функционален Културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека.

Кметът даде своеобразен старт на проекта вместо с традиционната първа копка, с нетрадиционна снимка- заедно с екипа на библиотеката. Кадърът запечата за последно призрачната сграда на немското училище и презентационно пано, илюстриращо бъдещата визия на библиотеката.

“Освен храм на книгата, библиотеката ще бъде и място за наука, изкуство и култура. Ще се съчетаят по изключително приятен начин ландшафта с пространствата определени за библиотека и амфитеатър. Ще има много зеленина и удобства.”, обясни още кметът. Той подчерта, че успоредно с новата сграда ще бъдат реконструирани и 4 улици, осигуряващи достъп до нея.

Бившето немско училище, а после болница е построена през 1935 г. и ф ункционира до началото на 90-те години на XX век когато става неизползваема и е подложена на рушене. В резултат на липсата на поддръжка, климатичните условия, проявите на вандализъм , тя е в сегашното си състояние – разграбена и с компрометирани вътрешни и външни мазилки и дограми, а част от инсталациите липсват.

Реализацията на проект “Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно – образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека” ще доведе до превръщането на изоставеното бивше Немско училище в съвременен и атрактивен комплекс – Културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека., който отговаря на съвременните архитектурни изисквания и предоставя условия за развитието на иновативно и модерно съвременно изкуство и достъп до съвременни образователно – информационни услуги в гр. Бургас.

Целта на проекта е Културно-образователният център за съвременно изкуство да се превърне в пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн и развитие на творчески индустрии. Ще бъде обособена зона за детско творчество и зона с ателиета и работилници за млади автори.

Друг основен мотив за реализацията на проект “Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно – образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека” е липсата на голяма обществена сграда, с достатъчно помещения за съхранение и използване на библиотечен фонд на Регионална Библиотека “П. К. Яворов”, гр. Бургас. В момента библиотеката е разположена в 4 отделни сгради, които са разположени отдалечени една от друга: на ул. “Богориди” №21, на ул. “Булаир” №10, на ул. “Шар планина” №18 и в ж.к. “Изгрев” в ОДЗ №30. В следствие от изпълнението на проекта ще се изгради модерна библиотека, отговаряща на изискванията на съвременния читател, която да обслужва целия фонд на Библиотека “П. К. Яворов” гр. Бургас. Това е най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България. Тя обхваща всички слоеве на населението от всички възрастови групи в Бургас и Бургаска област, работи активно за привличане на младите хора за читатели – главно ученици, студенти и млади специалисти.

Предвидено е закупуване на ново обзавеждане за всички зали, читални и кабинети, което ще даде възможност за пълноценното изпълнение на предвидените функции.

С реализиране на заложените в проекта дейности ще се осигури по – привлекателна и достъпна културна, образователна и възпитателна среда за всички граждани и гости на град Бургас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...