събота, май 4, 2024

Тихоокеанска сьомга се отглежда и у нас

Date:

Сподели новината.

В село Горни Окол, което е на 45 км от София, в петък беше открита първата в Европа ферма, базирана на сушата, за отглеждане на кохо сьомга, известна също и като тихоокеанска сребърна сьомга. Хайверът се внася от Канада, където има няколко сертифицирани производителя, и се транспортира до България със самолет. Инвестицията е за 5.5 млн. лв. – евросубсидия, средства на собствениците на компанията “Кохоферм” и заем от банка.

Кои са инвеститорите

Във фирмата инвеститор съдружници са Георги Софиянски (с 80%), Георги Стефанов (с 10%) и Валери Милованов, който е и управител на “Кохоферм”. По професия Милованов е строителен инженер. Преди около пет години благодарение на сина си той се свърза с Даниел Стечи, който е “архитектът” на канадската стратегия за развитие на аквакултурите. Консултантската му фирма Canadian Aquaculture Systems създава проекта за фермата, както разказа самият Стечи на откриването, и за оборудването й е обявен конкурс. В него измежду девет чуждестранни компании е избрана американската Water Management Technology (WMT). Фермата е изградена и оборудвана за седем месеца.

Общата инвестиция е 5.5 млн. лева, каза Валери Милованов. Предприятието е изградено и с финансова подкрепа по мярка “Производствени инвестиции в аквакултура” от оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” (2007 – 2013). От Министерството на земеделието и храните уточниха, че общата одобрена стойност на инвестицията е 4.4 млн. лв. От тях 2.64 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ. До момента са изплатени 1.3 млн. лв.

От Търговския регистър се вижда, че към края на миналата година компанията е имала заем към държавната ББР за 3.17 млн. лв., като тази година предприятието е изтеглило и още 306 хил. лв. и залогът към банката е подновен. Тримата съдружници са предоставили финансиране от 1.5 млн. лв., като най-голямата част е от Георги Софиянски.

План и за преработка

Валери Милованов обясни, че е избрал Горни Окол, защото е близо до София, намира се над 1000 м надморска височина, което прави условията по-подходящи за рибата, а и там намерил свободни покрити площи – в бившия селскостопански двор. Водата се добива чрез собствени сондажи и минава през пречиствателна станция.
Това е най-екологичният начин за отглеждане на рибата, познат до момента, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, който присъстваше на откриването. “Надявам се, че този обект ще служи като успешен пример и възможност за обмяна на опит с всички, които биха искали да изградят подобна технология”, добави Костов.

Тери Маккарти, собственик на WMT, коментира, че аквакултурите са най-бързорастящият сектор в земеделието. “Ако през 80-те години на миналия век едва 4% от цялото производство на риба идваше от аквакултурите, сега приносът им е над 50%, добави той”, каза той.

“В момента във фермата работят 11 души. Вече имам запитвания както за българския пазар, така и от чужбина”, каза Валери Милованов. И добави, че обмисля през следващата година да развие проект по преработка на сьомгата, за да затворят цикъла и да предложат на пазара краен продукт.
През новия програмен период програмата “Морско дело и рибарство” е с увеличен бюджет от 222 млн. лв. От тях 172 млн. лв. са от ЕС и 50 млн. лв. – от националния бюджет.
Как ще се отглеждат рибите

Планът е фермата да се зарежда с хайвер от Канада три пъти годишно. Люпилнята е специално стерилно помещение, в което рибите остават, докато достигнат 60-100 гр. След това минават във втория модул на фермата, в който в рамките на 12-14 месеца трябва да наддадат до тегло от два-три килограма. Отглеждането става в шест басейна. Най-малката рибна кохорта е в първия басейн, с нарастването се прехвърля в следващите два и когато те станат тесни за нея, преминава в последните три. За да е готова за пазара, рибата трябва да остане 10-15 дни в чиста вода, без да се храни, за да се изчисти. Очаква се годишното производство да е 200 т. То ще се запълва на три части по 67 тона. Първата партида вероятно ще е на пазара в средата на следващата година.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...