неделя, май 5, 2024

Голям завод край Стара Загора изпадна в тежка агония

Date:

Сподели новината.

Загубите на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” продължават да се увеличават въпреки опитите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да поддържа централата жива с извънредни заповеди за изкупуване на енергията ѝ. За първите шест месеца на 2019 г. дружеството е на минус с внушителни 145 млн. лв., което е с 22 милиона повече от отчетената за същия период на миналата година загуба.

Общо натрупаната загуба вече е 772 млн. лв., а дълговете са над 1.5 млрд. лева. ТЕЦ-ът буквално е изправен пред фалит, тъй като не е в състояние да покрива разходите си и изцяло разчита за това на финансовата помощ от собственика си – Български енергиен холдинг. Сумата дотук надхвърля 800 млн. лв. и на практика не може да бъде изплатена. БЕХ задвижи процедура за увеличение на капитала на ТЕЦ-а чрез преобразуване на 600 млн. лв. дълг, но вече половин година няма разрешение за това от ЕК, а и ефектът ще е само временен.

Проблемите на ТЕЦ “Марица-изток 2” неизбежно ще започнат да се прехвърлят и към държавните “Мини Марица-изток”, тъй като в един момент може да спре да плаща за доставените въглища. По последни данни натрупаните задължения само към мината са около 150 млн. лева и няма изгледи да намалеят.

Любопитно е, че в междинния доклад за дейността не е отразена аварията, при която в края на юни се срути коминът на 8-и блок на централата. Така остава неясно какви точно материални щети са нанесени и колко би струвало отстраняването им.

Все по-скъпите квоти

Основната причина за влошаващото се финансово състояние на ТЕЦ “Марица-изток 2” е повишената цена на въглеродните емисии. Ако през 2018 г. тя се вдигна от около 8 до 20 евро за тон, то от началото на 2019 квотите CO2 се търгуват за средно 25 евро/тон, а от юли насам са дори над 28 евро.

Тази промяна най-ясно се вижда от факта, че за първото полугодие на годината разходите за квоти са с 66.6% по-големи спрямо същия период на миналата година – 192 срещу 115 милиона. Тези плащания представляват 55% от общите приходи на ТЕЦ-а и вече надвишават значително сумите за покупка на въглища, които са малко под 121 млн. лв. Прогнозите са, че в следващите месеци цената на квотите ще достигне над 30 евро за тон, което означава, че държавната електроцентрала неизбежно ще трупа още по-голяма загуба.

Липса на реформи

На този фон няма никаква оптимизация на разходите за персонала, които дори се повишават с 5% спрямо първото полугодие на 2018 и надхвърлят 58 млн. лв. Проблемът е, че в централата работят над 2400 души, или три пъти повече от тези в двата частни ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Поддържането на толкова много служители е неоправдано и от гледна точка на производството – през по-голямата част от годината работят само 3 от 8-те блока на ТЕЦ-а.

 

Електроенергията на “Марица-изток 2” е неконкурентна на свободния пазар именно заради високите разходи за въглеродни емисии, като изчисленията показват минимално необходима цена от около 140 лв./мВтч. Въпреки повишаването на борсовите цени от началото на тази година те все още средно са под 100 лв./мВтч. При тези производствени разходи държавният ТЕЦ не трябваше да работи и за регулирания пазар, от който се снабдяват битовите потребители. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче издаде извънредна заповед и задължи КЕВР да предостави определена квота на централата. Но това няма да доведе до печалба, а само ще позволи на дружеството да бъде активно и през тази година и да не съкращава служители.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...