вторник, април 30, 2024

В Бургас ще се строи нова модерна болница

Date:

Сподели новината.

Болниците от групата на производителя на лекарства “Чайкафарма”, търговеца на едро с медикаменти “Търговска лига” и застрахователя “ДаллБогг: Живот и Здраве” ще се увеличат с още една. Многопрофилната болница под бранда “Сърце и мозък” ще бъде втората по големина в групата и ще се намира в Бургас. Инвестицията в нея ще бъде 50 млн. лв., като новата клиника ще бъде разположена в девететажна сграда на входа на Бургас от София, съобщи за “Капитал” проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на инвеститора “Български кардиологичен институт”. Компанията е с трима акционери – основателят на “Чайкафарма” и “Търговска лига” Тихомир Каменов и двамата дългогодишни изпълнителни директори на групата – Тони Веков и Таквор Бохосян.

Част от финансирането на новата болница идва от кредит, а другата – от собствени средства. Клиниката е инвеститор клас А и в момента общината в Бургас решава да подпомогне инвеститора със строежа на път до бъдещата болница. Тя ще бъде шестата многопрофилна болница (с повече от четири отделения) в Бургас. В момента в здравния сектор има мораториум за отварянето на нови болници и ако пазарът не бъде либерализиран, съществува опасност новата клиника да срещне препятствия при лицензирането си от здравното министерство.

 

Групата има седем болници, обединени под шапката “Български кардиологичен институт”. Две от тях са в Плевен, по една клиника работи в Ямбол, Велико Търново, Шумен и Варна. Основният фокус в тях е кардиологията, а отскоро и неврохирургията. Така беше създадена втората плевенска клиника, която носи името “Сърце и мозък”. През 2018 г. групата клиники има общо приходи от дейността си 45 млн. лв., което би я класирало на 14-о място сред големите български болници, ако консолидираше резултатите си.

“Сърце и мозък” работи в Бургас от един месец. Преди това премина през търг за отдаване под наем на помещения в държавната болница. В тях до началото на годината се помещаваше кардиоклиниката на “Аджибадем сити клиник”. Болницата обаче реши да се раздели с наемателите си и обяви търг за помещенията, които се намират на първия и на втория етаж на държавната структура. “Сърце и мозък” спечели с предложен наем от 170 хил. лв. месечно. Докато приключат процедурите около търга, обжалванията и протестите на медицинския екип, който работеше там, минаха шест месеца.

На третия месец, в който били в задънена улица за влизането в Бургас, от групата решили да си купят собствена земя и да строят там, вместо да разчитат да работят под наем в държавната болница. Така те купили през май 3.4 дка до първото кръгово на входа на Бургас откъм София. Според Имотния регистър 30 физически лица са продавачи, а цената е 582 хил. лв. Там се намира и медицинският факултет на Бургаския университет. Междувременно бил подписан договор с държавната болница и кардиоклиниката се нанесла от началото на юли, откогато са направени 35 кардиохирургични операции без нито един смъртен случай, разказва проф. Тони Веков,

Още две години

Новата болница ще разполага освен с кардиохирургия и със съдова, гръдна, коремна хирургия, неврохирургична клиника и ортопедия и по проект ще бъде с 276 легла, описа проекта Веков. Строежът ще продължи две години. “В града има още две инвазивни кардиологични клиники, но пък липсва например гръдна хирургия. Има конкуренция и с частните болници, и с държавната, ние я възприемаме като здравословна. Освен това проектираме болницата да обслужва не само Бургас, но и Сливен и Ямбол, които са области с общо население от 1 млн. души”, казва Веков.
Той допълни, че въпреки че ще бъде най-новата болница, клиниката в Бургас няма да бъде най-голямата в групата.

В момента тече разширяване с два нови корпуса на болница “Сърце и мозък” в Плевен. В нея са инвестирани 30 млн. лв. и от 150 тя ще разшири капацитета си на 350 легла. В новите корпуси ще се развиват онкохирургия и онкология, ще се провеждат химио- и лъчетерапия и ще заработи първият в България гаманож – апаратура, с която се третират най-прецизно мозъчни тумори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Трагична смърт на пътя в Лясковец, навръх Цветница

Мотоциклетист е загинал на улица "Оборище" в Лясковец. Произшествието е...

Цялата родна полиция е на крак! Отвлякоха сина на полицейски началник от Дупница

Сигнал за отвлечения син на шефа на икономическа полиция...