сряда, май 1, 2024

Майко мила! Внимавайте много: Таксита в София дерат с 8 лева на километър

Date:

Сподели новината.

Болна гражданка е била принудена да плати 24 лв. за 3 км с такси в София. Случая разкриха от асоциация “Активни потребители” в рамките на све изследване на таксиметровия пазар, особено около Централната жп гара в София.

Гражданката Бикова от Варна дошла за медицински преглед в София. Тя хванала такси за 3 км разстояние, а накрая трябвало да плати 24 лв. В цената влизали няколко спирания на светофар с много висока цена на минута, както и предварителна такса от 8 лв., което е над законния максимум.

Десетки таксита с марки вариации и буквално менте превозвачи са обсадили жп гарата, установи проверка на “Телеграф”. Две коли с поносими цени за километър превоз – 79, 89 ст. денем с такса за минута престой 22 стотинки, са изтикани в края на стоянката. На видно място пред самия вход са само напористи таксиджии, които прихващат ошашавените пътници от току-що пристигнал влак и го водят към колите си от марка, която е вариация на известен бранд.

Цените им са 1,30 лева на километър денем и 1,60 лева нощем, предварителната такса е 1,95 лева, а за всяка минута престой броячът прибавя по 80 ст. Има и незаконни таксита – обикновени леки коли без надписи и опознавателни знаци, без залепени тарифи на предното стъкло. Сред легалните има пет вариации на най-голямата такси компания в София “ОК Супертранс”. В гарата няма гише за наемане на такси.

Причината е, че собственикът й НКЖИ няма сключен договор за обслужване на пътниците с някоя от известните компании за таксиметрови превози.

Дни по-рани при експеримент на “Активни потребители” тайни клиенти на асоциацията не открили нито едно нормално такси при няколко вечерни проверки на гарата. “Изгорелите” с големи суми не само са много, но и намаляват, твърдят от потребителската асцоиация и дават пример с гости на София, “ужилени” неотдавна със сметка за такси от 100 лева от летището до Орлов мост.

“Нужен е контрол и нагласа да се сложи ред и в тези права на потребителите. А те от своя страна могат да помогнат, като използват само легални таксита, предварително информират за цената на километър и задължително изискват касова бележка от шофьора. Само срещу нея могат да предявяват рекламация или подадат жалба”, заключват от “Активни потребители”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Внимание за пътуващите към Гърция! Ето къде има огромно задръстване

Огромно задръстване от автомобили се е образувало в Кресненското...

Кошмар в Хасково! Газова бутилка се взриви в къща със 7-годишно дете и баба му

Взрив на газова бутилка е предизвикал пожар в къща...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...