събота, май 4, 2024

Гробницата на Тутанкамон разкрива тайните си за първи път в България – в Бургас

Date:

Сподели новината.

Древен Египет ще разкрие за първи път в страната ни част от своите тайни от времето на фараоните. Те ще бъдат представени с впечатляващата изложба “Тутанкамон – една недовършена любовна история”, която гостува в Бургас това лято. Експозицията ще бъде отворена от юли до септември в сградата на Държавната опера. Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до един свят, в който обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното. Изложбата представя гробницата на “момчето цар” Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

Близо 100 артефакта ще представят с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Те са част от няколко тематични къта, които разкриват атмосферата на царската гробница – “Преддверието” или “Стаята на могъществото и властта”, “Златният трон” – наричан още “Шедьовърът на стаята”, “Погребалната камера”, “Съкровищницата” и “Позлатеният олтар”. Имената им са подбрани в зависимост от разположението им в гробницата и функцията, която изпълняват в отвъдния живот.

“Тутанкамон – една недовършена любовна история” е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...