понеделник, май 6, 2024

Бургаските читалища масово се включват със свои изяви в Цветница

Date:

Сподели новината.

Община Бургас благодари на всички читалища, които обогатиха нейната програма за отбелязване на хубавия християнски празник Цветница с многобройни и интересни свои изяви. Ето кои са те:

 

* Празничните събития започват още на 19 април, ден преди Лазаровден, в парка на к-с “Славейков”, от 11:00 часа. Щандове с пъстри великденски сувенири ще очакват посетителите на проявата, наречена: “Ой Лазаре, Цветница иде, Цветница и Великден и личен ден Гергьовден!”, организирана от Община Бургас и НЧ “Пенчо Славейков 1983”. Организаторите са подготвили творчески работилници по грънчарство и украсяване на пъстри великденски яйца. Концертната програма ще бъде заслуга на най- малките жители от района, които ще поднесат шарени китки от лазарски песни, танци и наричания. Българска популярна музика, както и фолклорни песни и танци ще зарадват всички, които са готови да се заредят с весело пролетно настроение.

 

* На 21 април, пл. “Св. св. Кирил и Методий”, от 10:30 читалищата от община Бургас ще подготвят истинска “Цветна градина”. За малките сръчковци ще бъдат сформирани 11 творчески ателиета. В тях талантливите деца ще изработват дървени сувенири и хартиени цветя, ще плетат кошнички и декоративни венци за глава, ще рисуват с пясък и оцветяват. А в 11:00 часа ще започне богата фолклорна програма, в която ще  участват малките танцьори от ФА “Атанас Манчев” с ръководител Павлина Кръстева и певците от народен хор “Трепетлика” с диригент Пепа Запрянова. В 12 часа на площада ще започне концерт с участието на Ансамбъл за народни песни и танци “Сливен” с ръководител  Димитър Димитров, и танцьорите от ПФА “Странджа” с ръководител Марио Егов.

 

* За посрещането на празника ще има разположени открити сцени на още няколко места в града. На 21.04. в к-с “Меден рудник”, от 11:00 часа, пред църквата “Св. Димитър” започва празничен концерт “Цветница е”. Тази година, за да е пъстро и цветно на празника за всички, там ще чуем ДФФ “Звъника” с ръководител Ваня Дженезова и талантите от школата по гайда при читалището с ръководител Георги Миронски. Танцьорите от ансамбъл “Атанас Манчев” ще се погрижат за доброто настроение с пъстри хора. А всички, които желаят, могат да си изработят венци от цветя и великденска украса в цветните работилнички. Участието е безплатно, а доброто настроение задължително, споделят организаторите – НЧ “Паисий Хилендарски 1928”.

 

* Още един празничен фолклорен концерт ще зарадва жителите на най-големия жилищен комплекс в Бургас. От години на Цветница читалище “Св. св. Кирил и Методий 1985” организира празничен концерт “Пъстра Цветница” с базар за великденска украса, сувенири и творчески работилници. В него тази година ще участват ФФ “Чинките” и театрална школа “Барберини” при читалището, танцовите състави “Младост” и “Медено котле”, танцов клуб “Пламък”. А за всички любители на хубавата народна музика ще пее странджанският народен изпълнител Костадин Михайлов с музикантите Пламен Янев – акордеон, Яни Тодоров – гайда, Стоян Френчев – тъпан. В базара ще вземат участие ученици от ОУ “Елин Пелин” и деца от ДГ “Пинокио”, а малките таланти от Арт школата при читалището ще водят творческите работилници. Дейците от НЧ “Св. св. Кирил и Методий 1985″отправят покана към всички празнуващи да ги посетят на 21 април от 11:00 часа до СУ “Петко Росен”.

 

* “Цветница в парка” е името на проявата, която се организира от НЧ “Изгрев 1909” и НЧ “Пенчо Славейков 1983”, отново с подкрепата на Община Бургас. Датата е 21април, а началото от 11:00 часа. На алеята в парка на к-с “Изгрев” ще грейне  пъстра пътека от рисувани пролетни цветя. Цветната композиция с дължина 50 метра ще бъде изработена с помощта на деца на различна възраст, които ще се включат и в цветната арт работилница. Те ще имат възможност да рисуват, моделират, да си направят венчета, пролетна фотосесия за спомен и най-важното, да се забавляват.В празничната програма участие ще вземат и учениците от СУ “Добри Чинтулов”, които ще омагьосат публиката с багри, музика и танци от българския фолклор.

 

Бургаските читалищни дейци ви обещават весело настроение и истинско забавление на Цветница!

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....