четвъртък, май 2, 2024

СТРАХОТНО! Министерски съвет даде „зелена светлина” за откриването на Медицински факултет в Бургас

Date:

Сподели новината.

На свое заседание днес правителството даде “зелена светлина” за откриването на медицински факултет в Бургас. На него присъства кметът Димитър Николов.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да се открие медицински факултет към Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Той се създава по предложение на ръководството на висшето училище, въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект.

Проектът предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалността от регулираните професии “Медицина”. Обучението ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите “Медицина” и “Дентална медицина”, за придобиване на образователно-квалификационна степен “магистър”. Университетът разполага с необходимата материално-техническа база за качествена образователна и научноизследователска дейност. Учебният процес ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.

“В Медицинския факултет на Университет “Проф. д-р Асен Златаров” ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина”, гласи проектът за решение.

“Това е регионална кауза, която инициирахме преди повече от 8 години. Тя бе подкрепена от всички партии. Много хора, които са свързани с медицината и висшето образование, участваха в дългогодишната борба да изведем нещата до щастлив край. Вярвам, че депутатите ще вземат единственото правилно решение, за да може в Бургас да започнем реалната подготовка за първия прием на студенти в новия ни Медицински факултет”, каза кметът Димитър Николов.

Досега държавният университет “Проф. Асен Златаров” в Бургас имаше само факултет по здравни грижи, където успешно се обучават студенти в бакалавърска степен по специалностите помощник-фармацевт, рехабилитация, акушерки и медицински сестри. Амбицията е Бургаски регион, който през лятото увеличава няколко пъти населението си, най-после да има медицински факултет, в който да се обучават бъдещите лекари.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...