четвъртък, май 2, 2024

Кампания за борба срещу туберкулозата влиза в няколко бургаски училища

Date:

Сподели новината.

Във връзка с отбелязване на 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата, Община Бургас стартира кампания за повишаване здравната култура на младежите. Те ще бъдат запознати с конкретиката на заболяването, как да се предпазим от него, какви са рисковите фактори за заразяване с “жълтата гостенка” (туберкулозата) и механизмите на разпространение.

В дните до 25 март, съвместно с медицински специалисти ще се проведат дискусионни панели, презентации, анкети с ученици от следните бургаски училища: Основно училище “Георги Бенковски”, Основно училище “Христо Ботев” в кв. “Победа”, Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов “Свети Никола”, Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации “Пеньо Пенев”.

Общинската кампания се подкрепя от Министерство на здравеопазването и от Програма “Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове и е пряко свързано със социалните и икономически проблеми – бедността, безработицата, закъснялата диагностика.

Основните рискови фактори, предразполагащи към заболяване от туберкулоза, са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма, пристрастяването към наркотици, ХИВ/СПИН. Заразяването става по въздушно-капков път, при ползване на едни и същи прибори за хранене и при непосредствен контакт с болен.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....