вторник, май 7, 2024

Вижте кои са предстоящите прожекции на „София филм фест на брега“

Date:

Сподели новината.

Няколко интересни заглавия присъстват в афиша за предстоящите прожекции на “София филм фест на брега”. Ето кои са те:

20 март

17:00 часа – Късометражни филми от конкурса “Джеймисън”

18:00 часа – “Заливът Ханалей”

“Заливът Ханалей” на японския режисьор Даиши Мацунага е разказ по едноименната творба на Харуки Мураками – за японски тийнейджър, който умира, докато кара сърф на Хаваите. Самотната му майка Сачи отива в залива Ханалей, за да се справи с неочакваната загуба. Оттогава в продължение на 10 години Сачи посещава острова и остава там за няколко седмици… Тя така и не успява да превъзмогне непоносимото разстояние между нея и детето й, но един ден среща двама млади сърфисти на годините на нейния син.

“Когато прочетох “Заливът Ханалей”, в главата ми изникнаха различни събития от моя живот. От голямото земетресение в Япония минаха 8 години, то се случи на 11 март 2011 г. Оттогава не мога да спра да мисля за няколко неща. Притеснен съм и изпитвам гняв към обществото, което продължава напред, без да е решило проблема с радиацията. Убеден съм, че няма как човечеството да победи природата. Природните бедствия отнемат живота на безброй хора. Едва ли можем да си представим мъката на техните семейства и приятели.”, споделя Даиши Мацунага.

20:00 часа – “Етер”

Най-новият филм, който легендарният полски режисьор Кшищоф Зануси представя в България, е “Етер”.

“Историята се случва в началото на XX век. Полша е окупирана. Някъде в територията, анексирана от Русия, един доктор използва етер, за да упои млада жена и да задоволи желанията си, без да среща съпротива. Тя никога повече не се събужда, а лекарят е осъден на смърт. В последния момент смъртната присъда е сменена с изгнание и докторът е изпратен във военните части, намиращи се в Австрия. Там, заедно с нормалните лекарски дейности, този човек продължава да експериментира с етер с цел да манипулира хората, да контролира свободната им воля, емоции и съзнание. Неочаквано докторът се оказва в центъра на шпионски скандал. Това може и да видимият слой на “Етер”, но има още един, таен подтекст, който ни позволява да видим филмa като интерпретация на мита за Фауст…” Дебора Йънг, The Hollywood Reporter

21 март

17:00 часа – Късометражни филми от конкурса “Джеймисън”

18:00 часа – “Граница”

Шведско-датският романтичен фентъзи трилър “Граница ” на Али Абаси обиколи над 30 фестивала след премиерата си в Кан, където взе голямата награда в конкурсната програма “Особен поглед”, а също така получи признание и от Американската киноакадемия с номинация за “Оскар” за грим и прически. “Граница” е екранизация по едноименния разказ на Йон Айвиде Линдквист (“Покани ме да вляза”), който заедно с режисьора Али Абаси и Изабела Екльов е и сценарист на филма.

Главната героиня в него, Тина (Eва Меландер), е уважаван митнически служител с особена дарба. Тя може да усеща човешките емоции, което й помага бързо да разпознава контрабандистите и престъпниците. Всъщност животът на Тина не изглежда особен, въпреки че се чувства самотна заради специфичния си външен вид… Един ден, докато е на работа, тя спира Вор (в ролята Eеро Милоноф, познат от “Най-щастливият ден в живота на Оли Маки”, макар и неузнаваем тук), който определено не е това, което изглежда. Оказва се, че мъжът има същите лицеви белези и свръхестествена дарба като Тина. В него тя най-накрая намира партньор, който я допълва по всякакъв начин. Вор е и този, който отключва тайните на нейното минало…

 

20:00 часа – “Златната ръкавица”

“Златната ръкавица”, провокативният нов филм на добре познатия у нас Фатих Акин, е създаден по роман бестселър. Филмът проследява истинската история на Фриц Хонка – физически и психически увреден сериен убиец, който убива жени в квартал в Хамбург между 1970 и 1975 година. Хонка избира жертвите си в бар на име “Златната ръкавица” (Zum Goldenen Handschuh), където е чест посетител. Пред Variety Акин споделя, че въпросният сериен убиец е живял само на няколко преки от улицата, на която самият режисьор е израснал.

22 март

17:00 часа – “Трампа” – вход свободен

Успешният писател Добрин Илиев е поканен да участва като шеф на жури в литературен конкурс. Водена от голямото си желание да спечели, ученичката Мая успява да се сприятели с него. Нейната експанзивна личност го привлича и събужда у него спящи чувства. Нещо повече – той харесва стиховете на провокативното момиче. Съзнавайки слабостта на писателя към нея, Мая му споделя, че е дъщеря на Катя. 25 години по-рано Катя също му е изпращала свои стихове. Мая се опитва да убеди Илиев, че е негова дъщеря и е длъжен да подкрепи кариерата й. Той ясно съзнава, че това не е така, но въпреки това решава да й помогне и Мая получава първа награда в училищния конкурс. Оказва се обаче, че стиховете не са нейни.

Режисьор – Георги Дюлгеров

Сценаристи – Владимир Ганев, Ивайло Петров, Георги Дюлгеров

Оператор – Радослав Спасов

С участието на: Илия Добрев, Таня Шахова, Вълчо Камарашев, Петя Дубарова, Маргарита Пехливанова, Руси Чанев, Иглика Трифонова, Искра Йосифова.

 

19 часа – Закриване – “Ирина”

Друга прожекция, която ще бъде със специално представяне от творчески екип, е тази на “Ирина” – пълнометражният дебют на Надежда Косева, която ще разкаже повече за филма заедно с актрисата Ирини Жамбонас и продуцента Стефан Китанов.

След първото си представяне на националния фестивал “Златната роза” във Варна, филмът има 9 престижни отличия на международни и национални кинофестивали.

Сюжетът разказва историята на младата Ирина, принудена да изхранва семейството си. В момент на безизходица тя се съгласява да стане сурогатна майка. В хода на бременността тя преоткрива живота и себе си, разбира какво е да обичаш и прощаваш… “Акцентът попада върху човечността. Водещото за екипа при създаването му беше предизвикателството да намерим лъч надежда и доброта в житейска ситуация, която е на ръба на човешкото”, казва Надежда Косева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....