четвъртък, май 2, 2024

Посетителите вече ще разглеждат отблизо забележителностите на археологически комплекс „Акве Калиде“

Date:

Сподели новината.

Удобни пешеходни пасарелки вече позволяват на всеки посетител да се запознае отблизо с древните забележителности на туристически комплекс “Акве Калиде”. Изграждането им е част от поредния етап от реставрацията и консервацията на археологическия обект край Бургас. Кметът Димитър Николов и директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов откриха днес новото съоръжение и разгледаха старините в истинските им мащаби.

“Преди 11 години започнахме да търсим различни източници на финансиране – със собствени средства на Община Бургас, от републиканския бюджет и различни програми, за да стартираме археологическите разкопки. Разкритото досега е малка част, която обаче ни дава основание да продължим с дейностите по реставрация. Следва да осигурим средства за обследване за следващия етап, за да имаме готовност да направим експозиция и по-достъпно всичко, което е открито. Подготвяме и проект към ОП “Регионално развитие”, с който да включим в общ туристически продукт “Акве Калиде”, църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, остров “Света Анастасия” и Ченгене скеле”, сподели кметът Димитър Николов.

“Благодарение на тази политика в последните години културно-историческия туризъм в Бургас вече има сериозни видими резултати. Остава да надграждаме като продължим с реставрацията, консервацията и експонирането на археологическия обект”, допълни директорът на регионалния исторически музей Милен Николов.

Освен достъпната среда, по цялото протежение на пешеходните пасарелки е монтирано декоративно цветно осветление, което прави възможно и още по-атрактивно разглеждането на най-посещаваните бани в Източна Европа в продължение на две хилядолетия. Също така е отводнен и реставриран студеният басейн на римските терми, и са запечатани градежите в цялата южна част между аподитериума /съблекалня/ и банята на Сюлейман Великолепни.

В следващия етап от социализацията на “Акве Калиде” предстои да бъдат консервирани и градежите в източната част на обекта, а над тях се предвижда да бъде изграден учебен музей с копие на римска баня.

Последните дейности по консервация и реставрация на ТК “Акве Калиде” са част от проект “Общото културно наследство без граници-TOGETHER”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Турция 2014-2020 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....