четвъртък, май 2, 2024

За развитието на образованието в Бургас говори историкът Яна Иванова

Date:

Сподели новината.

Образованието в Бургас през втората половина на 20 в. е тема на музейната лектория тази събота, 23.02.2019 г. Автор е специалистът по най-нова история Яна Иванова. Тя ще представи развитието на учебното дело и разгръщането на училищната мрежа в Бургас и региона през миналия век.

През втората половина на 20 век значително се увеличава броят на заведенията за предучилищно възпитание и целодневните детски градини. Подемът  на образованието е повлиян и от динамиката в икономиката, поради нарасналите изисквания за квалифицирани специалисти. За целта се създават техникуми и средни професионално – технически училища, които дават необходимата професионална подготовка.  Голям е и броят на новопостроените учебни заведения и подновената материална база.  През 60-те години се открива и първото академично учебно заведение в града – Висшият химико-технологичен институт “Проф. д-р Асен Златаров”.

Традиционната музейна лектория се провежда всяка събота от 11:30 ч. в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69, зад църквата “Св. Св. Кирил и Методий”). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...