вторник, април 30, 2024

Касоразбивачите от Бургас бачкали с тертип – винаги пробивали дупки в стените 50 на 40 см.

Date:

Сподели новината.

Касоразбивачите Злати Илиев и Пенчо Манов, задържани за серия обири в Бургас и Айтос, първоначално са били разследвани от спецпрокуратурата. Имало е съмнения, че са част от организирана престъпна група, чийто лидер е Злати, но по-късно делото е прехвърлено на окръжната прокуратура в Бургас, съобщиха източници на “24 часа”.

Организирана престъпна група не се доказва, а в ареста са само Илиев и Манов.

На 7 февруари съдът им наложи задържане под стража. Като един от мотивите за мярката съдията Даниел Марков посочи ДНК експертиза, изготвена по открит биологичен материал в 3 от обраните търговски обекта. Тя доказва съпричастността на двамата обвиняеми.

В нощта на 31 май 2018 г. обир като на кино разбужда тихото градче Айтос, разположено на 30 км от Бургас. През малка дупка в тухлената стена е обрана заложна къща на ул. “Богориди”, част от известната бургаска верига “Щедрия”.

Касите са

разбити, липсват

над 5 кг златни

бижута и около

5000 лева

Бърз оглед на криминалисти и експерти е достатъчен, за да установят, че касоразбивачите са действали изключително професионално.

Преди да пристъпят към обира, са заглушили СОТ в заложната къща. Охранителна камера на обекта запечатва двама слаби мъже с маски. Лицата им обаче остават скрити за разследващите.

На 5 юни 2018 г. маскирани полицаи извеждат с белезници от дома му 40-годишния Злати Илиев. Ровят за злато в апартамента му, откриват няколко бижута, но Злати твърди, че са на жена му. След 24 часа мъжът е освободен, а според адвоката му Радостин Пенев Злати е бил пребит в ареста.

Девет месеца по-късно от златото на “Щедрия” няма и следа, но полицията отново арестува Злати Илиев заедно с Пенчо Манов и още четирима мъже. Шестимата са задържани при специализирана акция на бургаската полиция, която буквално блокира Бургас рано сутринта на 5 февруари. По-късно четирима са освободени. Зад решетките остават Злати и Пенчо, а прокуратурата им повдига обвинения за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор.

Заловените се разследват за 4 конкретни обира, при които метални каси са разбити и опразнени. Освен заложната къща в Айтос е обран

склад за цигари и

алкохол, от който

са задигнати 1650

кутии цигари,

както и офис на спедиторска фирма и склад за цигари и алкохол в Бургас. При тези 4 удара извършителите задигат близо 7 кг злато, пари, алкохол и цигари на обща стойност над 320 хил. лв., като само златото струва над 250 хил., уточняват разследващи.

“Действали са от 2017 г., ние ги следим от 2018 г. Характерно за тях е, че са извършвали много добро, прецизно предварително разузнаване и са действали изключително конспиративно.

Комисар Калоян Калоянов, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и заместникът му Мануел Манев (от дясно на ляво) по време на брифинга

“Имат много добра логистика, технически знания и умения и успяват бързо да се освободят от вещите, предмет на престъплението”, казва шефът на областната дирекция на полицията старши комисар Калоян Калоянов.

“Това не са

банални крадци,

а хора от тежкия

криминален

контингент”, допълва окръжният прокурор Георги Чинев.

Освен за случаите в Бургас двамата се проверяват за подобни обири в Кърджали, Созопол и дори в чужбина, казаха разследващи.

Оборотните, но изключително конспиративни касоразбивачи си имали собствен стил. Винаги прониквали през дупки в стената с размер около 50/40 см. Преди това обаче дълго проучвали обектите и маршрутите до тях.

Крадците имали познания и богат арсенал от техника, с която заглушавали СОТ в помещенията и разбивали касите. В два от случаите сейфовете са били буквално стопени чрез технология, при която се използва смес от газ пропан-бутан и кислород, разкриват разследващи.

“Нямаме нищо общо, невинни сме”, твърдят Злати Илиев и Пенчо Манов, представили се в съда като строителни предприемачи.

Злати Илиев е реабилитиран, съден преди години за кражби, а Пенчо е с няколко присъди – за кражби, документна измама и за опит за незаконно преминаване на сръбската граница през 2014 г.

Според обвинителния акт касоразбивачите са атакували заложната къща в Айтос малко след 20 ч на 31 май м.г. веднага след като е била затворена. Пробили малка дупка в стената с точни размери 50/42 см, след това заглушили СОТ и започнали да действат.

Преодолели няколко врати и разбили два сейфа. По данни на разследването крадците са останали в заложната къща до 7 ч сутринта на следващия ден.

“Крайно време е техника, която се използва за заглушаване на СОТ, да бъде вкарана в някакви регистри, за да не може да се купува свободно, както е сега”, коментира прокурор Мануел Манев.

От прокуратурата съветват собственици на търговски обекти да наемат и жива охрана или да държат големи суми и ценности в банкови трезори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...