четвъртък, май 2, 2024

Идва ли край на опашките пред КАТ? Регистрацията на колите вече и в частни сервизи

Date:

Сподели новината.

Първоначалната регистрация на автомобилите ще може да се прави и в частни сервизи (специализирани пунктове за технически преглед), не само в КАТ.

Това предвижда проектът за Закон за пътните превозни средства, по който вече има консенсус между Пътна полиция и “Автомобилна администрация”. Липсата на разбирателство досега между двете ведомства стана причина другите два проектозакона – за движение по пътищата и за водачите, да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а този за пътните превозни средства да бъде забавен.

В частни сервизи освен първоначалния преглед за регистрация ще се подават и документите , а служителите им ще ги внасят в КАТ. Така шофьорите няма да са принудени да пътуват до най-близкото подразделение на Пътна полиция, ако в града им няма такова, за да регистрират автомобил. Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а частните сервизи ще имат право да дават временните номера, ако собственикът поиска.

От закона е отпаднало намерението контролът на пътя на камиони, автобуси и таксита да се поеме изцяло от пътните полицаи. Така се изчиствал и вторият спорен момент, тъй като от КАТ не бяха съгласни с тези допълнителни ангажименти.

С този проектозакон се изпълнява и настояване на ЕК техническите прегледи да не се правят от две институции, както е досега при нас – първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове.

По проекта за новия закон се доуточнявали последни детайли и се очаквам скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.

Както “24 часа” е писал, в него за първи път се регламентира дейността на автосервизите, което ще извади този бизнес на светло, ще може да се знае кога и какви ремонти са правени на един автомобил, ще може да се проследява и произходът на частите.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Добра новина за потребителите преди Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата...