вторник, май 7, 2024

Решено: Без винетка по Северната тангента

Date:

Сподели новината.

Без винетка ще се пътува и в бъдеще по Северната тангента на София. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет след заседанието на кабинета.

Казусът засяга пет района на Столична община – “Надежда”, “Връбница”, “Нови искър”, “Сердика” и “Кремиковци”, които са непосредствено разположени по протежението на Северната скоростна тангента. Желанието на Пътната агенция преминаването в участъка да се заплаща, предизвика напрежение сред живеещите в близките села.

“Независимо от логиката, независимо от принципа, че който кара повече, плаща повече, независимо от това, че всички искаме и е ясно, че едно е да поддържаш и да чистиш от снега две платна, които бяха по времето на социализма и при управлението на БСП, друго е да поддържаш 12 платна”, разясни премиерът след среща с ръководството на АПИ.

Борисов настоя обаче местната власт да поддържа пътищата, които държавата е построила, а не само от Сдружението на общините “да се събират за по няколко дена в Албена”.

“Като искате по 12 платна в градовете, ето, подаряваме ви ги, поддържайте ги, а не сега МРРБ и АПИ да се чудят как над 500 км магистрали по 6 платна да ги чистят и поддържат, колкото за две платна”, нареди той.

Борисов даде и пример, че в съседните страни още с влизането се плаща такса, но няма оплаквания, че само това струва 15-20 лв. По думите му смисълът да се изграждат пътища е бил винаги в услуга на гражданите.

“Тази година започваме строителството от “Младост” до АМ “Тракия”, продължението на Южната дъга. Ако е било лесно, комунистите да са направили не само до Правец магистралата, а дъги, тангенти, всичко останало”, коментира министър-председателят.

dnes.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тревожна информация за яз. “Студена”! Властите се готвят за най-лошото

Покачилият се през последните дни обем на язовир "Студена" събра на...

Чехия вдига пенсионната възраст

Правителството на Чехия във вторник повиши възрастта за пенсиониране и...

“Газпром” завърши на загуба 2023 година

Pycĸият гaзoв гигaнт "Гaзпpoм" зaвъpши 2023 г. c нeтнa...

Хванаха пиян водач на мотопед в Тетевенско с 3,3 промила

Хванаха солидно почерпен водач на мотопед в Тетевенско, съобщава...