сряда, май 8, 2024

Пловдив става икономически тигър, но София пак е номер 1

Date:

Сподели новината.

Пловдив се превръща в регионален икономически тигър. Това е заключението на Института за пазарна икономика (ИПИ) в изследването му за развитието на страната.

Още през 2016 г. БВП на човек в Пловдив нараства с 10%, увеличението продължава и през 2017 г. и поставя областта на шесто място в страната по този показател. Ръстът е над средния за страната въпреки относително високата база. През 2016 г. заплатите се увеличават с 9 на сто, а миналата година – с още 16%.

Средногодишният доход на лице от домакинството се вдига от 4381 на 5093 лв. и за първи път минава 5 хил. лв. Годишната брутна заплата в Пловдив е 9911 лв. през 2016 г. През 2017 г. относителният дял на населението, живеещо в материални лишения,

за първи път

след началото

на кризата

намалява до

под 30%

и е под средното ниво за страната.

Заплатите влияят на икономическата активност (70%) и безработицата (под 5%), като и двата показателя се подобряват. Инфраструктурата в Пловдивска област е оценена от ИПИ като много добра, пътищата са със сравнително добро качество, съобщава 24 часа.

Пловдив се представя добре и по социалните показатели. Раждаемостта е по-висока от средната за страната, а механичният прираст е положителен.

Общопрактикуващ лекар в областта отговаря за 1452 души от населението (при 1562 в страната), а един специалист – за 418 души (при 529 в страната). Пловдив остава на второ място след Плевен с най-голяма леглова база – 7,8 легла на хиляда души в многопрофилните болници при средно 4,9. Това обяснява защо именно Пловдив е областта с най-висок относителен брой на преминалите за лечение – 410 на хиляда души при 242 на хиляда в страната през 2017 година.

Учениците също са повече през 2017 г., но оценките от матурите за първи път са по-ниски от средните.

Пловдив обаче не успява все още да стигне столицата. София остава областта с най-високи доходи и стандарти в страната. През 2016 г. БВП на глава от населението е 28 465 лв., а годишната брутна заплата – 15 658 лв. при средна 11 379 лв. Делът на населението, живеещо в материални лишения, е 20%, а този под националната линия на бедност, е 10% при 23 на сто в страната.

Инвестициите в “Икономическа зона София – Божурище” са най-много в цялата страна. СНИМКА: Пиeр Пeтров

Икономическата активност също продължава да нараства и достига 77% през 2017 г.

Заети са

рекордните

74,6%, а

безработицата

е 2,8 на сто

и почти достига предкризисните нива. Чуждите инвестиции са три пъти повече спрямо останалите региони.

Демографската картина също е най-благоприятна, а хората в трудоспособна възраст са съсредоточени най-вече в столицата.

Учениците в София са с най-високи резултати на зрелостните изпити, а освен това в града има и най-много студенти. Столицата е лидер и в здравеопазването – лекарите специалисти са най-много на глава от населението, а легловата база продължава да расте.

В цялата страна

благосъстоянието

се повишава,

измерено чрез брутния вътрешен продукт на глава от населението, заплатите на работещите и доходите на домакинствата. Основната причина за подема е ускоряването на растежа на икономиката на България до 4% през 2016-2017 г.

Благодарение на това положителната тенденция се запазва в последните две години. Възстановяването на икономиката тръгва нагоре още от 2009 г., но само в някои от областите.

Почти навсякъде намалява и делът на хората, живеещи в материални лишения – основният показател за абсолютна бедност. Същевременно пазарът на труда става все по-силен. 2017 г. се отличава с рекордни коефициенти на заетост сред най-активното население – между 15- и 64-годишна възраст.

Средно за страната заетостта на тази част от работещите е 70%, а в най-силните икономически центрове – София, Пловдив и Стара Загора, тя е дори и по-висока.

Безработицата също в повечето области вече приближава рекордно ниските нива от 2008 г., но все още има области, в които коефициентът остава двуцифрен. Това е показател за структурни проблеми на местните пазари на труда, ниска мобилност на населението или дори статистически слабости в областните данни.

Почти всички

области с

безработица

над 10% са

струпани в

Северна

България

– това са Видин, Враца, Плевен, Силистра, Търговище, Шумен. Изключенията в Южна България са само две области – Сливен и Смолян.

Рекордьор в това отношение е Кърджали, където безработицата е само 1,6%. Освен най-силните области резултати под 5% имат и Хасково, Русе, Кюстендил и Благоевград.

Доброто икономическо развитие се влияе основно от наличието на местни и чужди инвестиции. За поредна година областите с ръст на преките чужди инвестиции на глава от населението през 2016 г. са сред най-силните икономически центрове – София и широката Софийска област, Пловдив, Бургас, Габрово, Русе, както и по-слабо развитата Търговище, където инвестициите водят до бърз ръст на заетостта.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...