сряда, май 1, 2024

Инфлацията удари нов рекорд! Вижте с колко е поскъпнал животът в България

Date:

Сподели новината.

Годишната инфлация към края на октомври е 3,7%, обявиха от НСИ. Това е нов рекорд за последните 5 години и 9 месеца. По-голямо поскъпване на годишна база за последно е имало през януари 2013 г. Инфлацията е значително по-висока от лихвите по банковите депозити, които за средства на граждани са под 0,3%. Затова спестяванията на гражданите и бизнеса в банките реално се топят, като на всеки 1000 лв. домакинствата губят над 30 лв.

Най-много в рамките на година са поскъпнали застраховките за коли – с 38,6%. На второ място 20% ръст са цените на течните горива за бита. При храните най-голямо е поскъпването при зеленчуците (+10,3%) и хляба и зърнените храни (+9,6%). Като цяло храните за година са поскъпнали с 3,3%. Но при редица продукти има намаление като например на захарта и захарните изделия (-5,8%), чай, кафе и какао (-3,3%), риба (-0,8%), масло и олио (-0,4%) и плодове (-0,1%).

Само за октомври инфлацията е 0,7%. По-съществено през месеца са поскъпнали хлябът и зърнените храни (+3,5%), обувките (+8,7%) и дрехите (+8,1%). Най-сериозно намаление на цените през месеца има на пътническия въздушен транспорт – с 32%.я

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...