петък, май 3, 2024

Малката Москва до солниците

Date:

Сподели новината.

“Добре, че са те. Българите не идват в Поморие, никога не са били особено активни тука. Руснаците идват, добри клиенти са, спасяват ни”, разказва Иван, който седи на сянка пред магазин за килими в центъра на черноморския град.

Магазините за обзавеждане в последните  се радват на особена почит в Поморие, където буквално изникна нов град до старите солници в покрайнините – целият лъскав, модерен и… руски. “Викаме му Малката Москва”, шегува се Иван и посочва накъде се простира мащабното творение на имотния пазар, което рязко контрастира с останалата сиво-бетонна нова част на града.

В този  град вече кипи живот. Отсега обаче е ясно – в тази част на Поморие вече се оформи местната руска общност, отчасти и поради манталитета на обитателите. А той е такъв: купи ли руснак имот някъде, води след себе си още поне трима-четирима.
На една от началните улици стои надпис “Недвижимость”, а под него се намира офисът на Анастасия Каврошина. Тя е рускиня, която живее тук и работи с руснаци, желаещи да купят имот наоколо.
“Защо Поморие ли? Балнеоложки център е, хората идват тук през цялата година, не просто като на курорт. Тези, които искат курорти, купуват в Свети Влас и Слънчев бряг. На руснаците в Поморие им допада, че могат да ползват имотите си целогодишно”, разказва тя.

Колегите й в района също изтъкват едно основните предимства на града балнеологията и лечебните кални бани край Поморийското езеро. А стане ли въпрос за балнеотуризъм, руснаците са винаги на линия.

Много от купувачите, минаващи през офиса на Анастасия Каврошина, вече дори имат претенции към детайли от жилищата си – например да има място за камина или печка. Това е принудило строителите да променят начина, по който вдигат апартаментните комплекси, тъй като в тях обикновено има климатици и няма нужда от допълнителни комини. В Поморие обаче вече се появяват и друг тип сгради според изискванията на новите купувачи.

Руснаците, които в момента идват в Поморие, са отвсякъде – Москва, Петербург, Екатеринбург… Определено обаче не носталгията по соца ги води в България, твърди Каврошина. Повечето от клиентите й са чули, прочели или са се поинтересували от възможностите в България и са
решили, че е добро място. Особено в сравнение с други любими за руския пазар дестинации като Черна гора, където обаче покупката на имот излиза около четири пъти по-скъпо.

“В България на руснаците им харесва мястото, атмосферата, отношението на местните, чувстват ги по-близки и приятни”, обяснява Анастасия Каврошина.

Самите местни хора също нямат против новите си съседи. Дразнят се единствено от навика им да преотстъпват имотите си на близки и роднини, заради който много от квартирите в района вече пустеят. За сметка на това обаче расте търсенето на всякакви услуги, а също и оборотите на хранителните магазини. Изглежда като място, в което всички имат причини за радост: руснаците са открили своето градче, а местните предприемачи – траен бизнес, от който да се издържат. Във, а може би и извън сезона.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...