събота, май 4, 2024

Защо изчезна българсото месо от магазините

Date:

Сподели новината.

Асоциацията на месопреработвателите в България изнесе данни, ясно илюстриращи как липсата на подкрепа в животновъдството е довела до тотален срив на този сектор от селското ни стопанство в последните 23 години.

Асоциацията на месопреработвателите в България изнесе данни, ясно илюстриращи как липсата на подкрепа в животновъдството е довела до тотален срив на този сектор от селското ни стопанство в последните 23 години. Ако през 1989 г. броят на отглежданите животни в страната е бил 14,8 милиона, то през 2012 г. е паднал на 2,7 млн., или намалението е близо 7 пъти. Статистиката върви с три години назад, затова и анализите са направени за периода от 1998 г. до 2012 г., коментира Farmer.bg. Интересното е, че експертите са направили сравнение и с военните години на миналия век, когато в икономически изостанала България секторът е бил стабилен и е осигуряват необходимите продукти не само за страната, но и за почти цяла Европа. Така през военната 1942 г. у нас са отглеждани над 12,6 милиона говеда, биволи, овце, кози и прасета. Което е шест пъти повече от днешно време, когато секторът е наистина обрулен не от войни или други природни бедствия, а от некадърно управление, коментират хора от бранша.

 

Да се върнем към 1989 г., когато повечето подсектори от животновъдството са отчитали добри икономически резултати. Свиневъдството е било сред водещите, като годишно в страната са отглеждани над 4,1 милиона животни. Само 23 години по-късно през 2012 г. броят на свинете пада на 541 хиляди, с което трудно се покрива дори консумацията на прясно свинско месо на пазара. Всичко това принуди месопреработвателите да внасят 80% от суровината, за да произвеждат колбаси и други деликатеси и да оцеляват.

 

Плачевен е и сривът в овцевъдството – от 8,6 млн. овце през 1989 г. те намаляват на 1,3 млн. през 2012 г. Говедата от 1,7 млн. падат до 526 хиляди, биволите – от 52 хил. на 9 хиляди, а козите от 423 хиляди – на 356 хил.

Докато политиците в Полша и Чехия запазиха редица държавни помощи за своите животновъди, българските им колеги направиха всичко възможно да изгонят животновъдите от страната. Затова и днес месото, яйцата и зеленчуците се доставят от Полша, Чехия, Германия, Франция и други държави с развито животновъдство, където трудът на хората се заплаща достойно. И още нещо – там пасищата се ползват от активни фермери с животни, а не от балдъзите на местните кметове, които хем получават субсидии за ливади, без да притежават животни, хем са на чиновническа заплата в градовете. Експертите от асоциацията на месопреработвателите неслучайно припомнят мизерното състояние, до което е доведено животновъдството. Бизнесът е отчаян, защото въпреки обещанията за стимули в сектора, който е основна суровинна база за хранителната индустрия, администрацията прелива от пусто в празно с фиктивни обещания за подкрепа.

предишна статия
Следваща статия

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...