четвъртък, май 2, 2024

Летище Горна Оряховица – 1925 година

Date:

Сподели новината.

Има паметни дни и години в най-новата история на Горна Оряховица, предопределили за десетилетия напред съдбата, икономическото развитие и просперитет на града. Такъв ден е 29 март 1925 – датата, на която Горна Оряховица официално става столица на Първия български мострен панаир, а край града е открито Аеропристанището. Началото на въздухоплаването над Горна Оряховица трябва да се търси още по време на Първата световна война, когато германското военно командване създава „аеродрум” за нуждите на своята авиация в землището на града ни. Следващите години в района се осъществяват десетки демонстративни и товарни полети. През септември 1916 г. в района на местността Камъка пада и изгаря огромен немски разузнавателен цепелин. Загиналите пилоти са погребани в отделен парцел на градското гробище. До края на войната край Горна Оряховица се разбива и военен германски самолет. По време на масовата железничарска стачка през 1919-1920 година за първи път на гражданската авиация се налага да изпълнява и пощенска служба. Две години по-късно, през 1922 г., част от Министерството на железниците, пощите и телеграфите се преобразува в дирекция Въздухоплаване. За първи директор е назначен долнооряховчанинът Асен Агов, който има важен принос за изграждането на горнооряховското летище.

В деня на откриването освен двата самолета от Божурище, в града пристига и Пеню Попкръстев – един от първите летци, участвали в Балканската война и тогавашен директор на дирекция Въздухоплаване. На 1 януари 1926 г., на територията на аеропорта в Горна Оряховица, е открита четвъртата в България метеорологична станция. През 1931 г. започва строителството на първото приемно здание на аерогара Горна Оряховица, която се използва за граждански цели, пренос на поща и като резервна полоса за граждански полети. От 1935 г. е поставено началото на изкупуването на земеделски земи, определени за разширяване на летището. След падане клаузите на Ньойския договор и подписването на Солунското споразумение, през 1938 г. започва официалното създаване на първите военни летища в България, между които е и това в Горна Оряховица. В този район се базира Четвърти армейски смесен военен орляк, който по-късно преминава в армейски въздушен полк с пет ята. В годините на Втората световна война тук са базирани и структури за противовъздушна отбрана и въздушна предупредителна служба.

На 24 април 1948 г. е открита третата в страната въздушна линия за гражданска авиация София – Горна Оряховица. По-късно горнооряховската аерогара започва да обслужва линията Горна Оряховица – Варна – Бургас. Започва изграждането и на втората бетонова писта край с. Поликраище, която приема самолети от най-малък пътнически тип ИЛ-14. В периода 1969-1973 г. на летището се изгражда нова полоса за излитане и кацане с обща дължина 2450 м и ширина 45 м, както и пътека за рулиране с бетонно покритие. Това позволява кацането на бързи и удобни самолети от типа на ИЛ-18, ТУ-134 и ТУ-154.

През 1978 г. е открита новата сграда на летище Горна Оряховица с административна част, пътнически терминал и нов перон, който позволява едновременно паркиране на два тежки, два средни и един лек тип самолети. Започват изпълненията на карго полети до Централна и Западна Европа, бившия Съветски съюз, Африка и Близкия изток. През 1991 г. летището става дъщерна фирма на БГА „Балкан“ и в края на годината се обособява като ЕООД. Две години по-късно от Министерството на транспорта разрешават международни полети от български авиопревозвачи, а от 1995 г. към летището е разкрит граничен контролно-пропускателен пункт. През 1996-1997 г. летището е преоборудвано с нови системи за управление, въздушно движение и осигуряване на полетите. Внедрява се високоинтензивна система първа категория за кацане и излитане през нощта и деня, при намалена видимост и пълно метеорологично оборудване.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...