неделя, май 5, 2024

Ключово предприятие край Стара Загора колабира

Date:

Сподели новината.

Държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” вече е на катастрофален минус – към 30 септември тази година централата има 432 млн. лв. приходи и 265.7 млн. лв. загуба. Финансовият резултат е четири пъти по-лош спрямо същия период на 2017 г. С това натрупаната загуба става почти 540 млн. лв. и ако няма промяна в цената на тока, ще продължи да расте заради високата цена на квотите за въглеродни емисии. Прогнозите са, че само за това перо догодина трябва да бъдат отделени половин милиард лева.

В същото време дълговете на дружеството са над 915 млн. лв., като то няма възможност да ги обслужва редовно. Накратко, ТЕЦ “Марица-изток 2” не е в състояние да си покрива разходите и е нужна промяна в цената, по която се купува токът й.

Заради изключително влошените финансови показатели на ТЕЦ-а министърът на енергетиката Теменужка Петкова сформира работна група, която да анализира състоянието на дружеството и да предложи конкретни мерки за стабилизирането му. Но за момента експертите все още не са излезли с конкретни предложения.

Все по-скъпите квоти

[sociallocker][/sociallocker]

От началото на 2018 г. плащанията за емисии на парникови газове превишават значително тези за въглищата и вече са най-големият разход на ТЕЦ “Марица-изток 2”. За CO2 централата е платила 259 млн. лв., от които 144 милиона само през третото тримесечие. Това се дължи на значителното повишение на цената на квотите, които поскъпнаха от 5-6 евро в началото на годината до над 20 евро през септември и октомври.

Догодина сумата за вредни емисии ще нарасне още. От една страна, се очаква средната им цена да бъде около 25 евро за тон, а от друга, през 2019 г. централата няма да получи безплатни квоти от Националния план за инвестиции и ще трябва да заплати всички емитирани количества парникови газове. В случая става дума за близо 10 млн. тона, което при цена от 25 евро за тон прави половин милиард лева. Без съществена промяна в цените, по които се изкупува токът на дружеството, тази сума ще бъде над 80% от общите приходи.

За да се справи с този проблем, България може да кандидатства за финансиране по двата нови фонда на ЕС за подпомагане на нисковъглеродните иновации. Единият може да осигури средства за модернизацията на въглищните централи в посока използване на парата при производството на електроенергия за отопление. Другият пък – за възобновяемата енергия, улавянето и съхранението на въглерод и нисковъглеродни иновационни проекти. Засега обаче плановете на управляващите се изчерпват до механично покриване на загубите на ТЕЦ “Марица-изток 2” – било то чрез част от приходите на фонда “Сигурност на електроенергийната система” или чрез заеми от БЕХ.

Задължения без край

Наред с увеличаващата се загуба държавната централа трупа и огромни задължения. Според отчета й към 30 септември те са били 257.3 млн. лв. дългосрочни и 657.7 краткосрочни, от които просрочените са близо 405 милиона.

Основно ТЕЦ-ът дължи пари на БЕХ – 462 млн. лева без лихвите. Има 5 договора за заеми – един от 2015 г. за 17.9 млн. лв., три от 2016 г. общо за 140 млн. лв. и един от 2017 г. – 89.9 милиона. Отделно през април тази година е подписано и споразумение за покупко-продажба на квоти CO2 (БЕХ купува нужните квоти за ТЕЦ-а) на стойност 214.5 млн. лева.

Върху заемите дружеството има и дължима към 31 март 2018 г. лихва в размер на 22.6 млн. лв. Точно затова на 15 октомври е било взето решение за консолидиране на всички задължения към БЕХ, включително и лихвите с нов заем от държавния холдинг за 485 млн. лева. Той ще бъде със срок на погасяване до края на 2023 г. и гратисен период през 2019 г., като по него няма да бъдат предоставени обезпечения.

ТЕЦ “Марица-изток 2” обаче няма възможност да плаща и лихвите по старите заеми за периода от 31 март до края на 2018 г., които са изчислени на почти 23.5 млн. лева. По тази причина е договорено разсрочването им до 31 декември 2022 г. Без реформи в енергетиката и повишаване на цената на тока и тези ангажименти на въглищната централа няма как да бъдат изпълнени.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...