петък, май 3, 2024

Новото архитектурно чудо на София

Date:

Сподели новината.

NV Tower е мащабен иновативен проект за многофункционална сграда, разположена в атрактивна зона в югоизточната част на София – една от най-подходящите локации в столицата. Сградата предлага първокласни офисни пространства, луксозни жилища и набор от обществени функции – заведения за хранене, търговски обекти, уелнес и спортен център, покривни градини и озеленени тераси.

Локацията
Теренът е разположен на пресечната точка на два булеварда-  “Г. М. Димитров” и “Драган Цанков”, в близост до едно от най-интензивните градски кръстовища – 4-ти километър, на 300 м от метростанция “Г. М. Димитров” в непосредствена близост до спирки на няколко автобусни линии. Освен с центъра чрез метрото и булевардите територията е удобно свързана и с летището, Централна жп гара, четири от шестте мола в града и основни бизнес зони – Бизнес парк София, бул. “Цариградско шосе” и бул. “България”.
Територията е атрактивна и през последните години се наблюдава значителен интерес към бизнес и жилищни сгради. Студентски град е с най-бързо увеличаващо се население в града, близко разположените квартали “Изток” и “Изгрев” поддържат едни от най-високите цени. В близост се намират няколко парка – Ловеният парк и Борисовата градина, “Студентски”, “София тех парк”. По продължение на двата булеварда са изградени значими обекти като Студентски град с кампусите на Техническия и Минно-геоложкия университет, зала “Арена Армеец”, “София тех парк”, Зоологическата градина, старата телевизионна кула, “Интерпред”, “Софарма” и “Литекс бизнес център”, “Музейко”, централата на Първа инвестиционна банка и др.

Фотограф: НВ Тауър

Функционално зониране
NV Tower е мултифункционална сграда с офиси, жилища, търговски обекти – ресторант, кафене, магазини, уелнес и спортен център, конферентен блок, панорамна площадка, покривни градини, подземни паркинги. Многофункционалността гарантира по-дълга оживеност през денонощието, като е осигурено безконфликтно вътрешно разпределение на човешките потоци в хоризонтална и вертикална посока.
Средните етажи са заети от офиси, във високата част се намират покривни градини, панорамна площадка и три жилищни етажа. Под офисните етажи е разположен технически етаж.
На партера са разположени три входа – от север, изток и запад, осигуряващи достъп до входното фоайе – просторно, с голяма височина и мащаб, с големи и ефирни остъклявания, осигуряващи плавен преход, със заведения за хранене и търговски обекти около него с директен достъп до околосградното пространство и зелените площи.
В трите подземни нива са разположени 252 паркоместа съобразно нормативната уредба.
На второто ниво са уелнес и спортен център и конферентен блок. В уелнес и спортния център е предвиден голям фитнес и зали за групови занимания, 25-метров плувен басейн, СПА зона със сауни и зали за масаж. Конферентният център ще има две зали – една голяма до 200 места с възможност за делене и една малка до 40 места. Достъпът е с ескалатори и асансьори.
Офисните етажи са от 4 до 16 с различна големина съобразно геометрията, което дава възможност за многообразие на офисни площи с чиста офисна площ на етаж от 1000 кв.м във високите до 2000 кв.м в ниските етажи с възможност за разделяне на до 4 офисни единици – от коридорен и кабинетен тип до Open Space, зали, зали за срещи или обучения, зони за релакс, кухненски кътове и т.н. Всеки етаж има достъп до озеленена тераса. Достъпът е с 8 високоскоростни асансьора през главната рецепция и система за контрол на достъпа и един товарен (авариен) асансьор.
На етаж 16 са разположени голяма покривна градина и мултифункционално пространство за обществен достъп с двойна височина с възможности за ресторант, бар, зимна градина, зала за събития и други с гледки към града и околните планини.
Последните нива са жилищни. До тях се достига със самостоятелен асансьор и през отделен вход от главната рецепция на партера. На етаж 17, 18 и 19 са разположени няколко луксозни апартамента с впечатляващи изгледи към София, Витоша, Софийското поле и околните планини. На етаж 17 могат да бъдат обособени три луксозни апартамента с по две или три спални всеки. Жилищата на етаж 18 и 19 могат да бъдат обединени в луксозен “пентхаус” без аналог на местния пазар и евентуално да бъде изградена самостоятелна СПА и спортна зона.

 

 

NV Tower безспорно ще бъде един от знаковите проекти в столичния град. Проектът следва принципи като многофункционалност, обширни публични пространства, богато озеленени покриви и фасади, внимателно изграден архитектурен силует, съобразен с контекста, отваряне на сградата на ниво терен към града. Част от вдъхновението е търсена в структурата на естествените кристали и динамиката на планинските върхове. Отговорното отношение към града се изразява и чрез богато озеленените покриви и тераси, обществените пространства на върха на сградата и атрактивното фасадно осветление, подчертано запомнящия се силует.

СВЕТОВНИ РЕФЕРЕНТНИ ПРИМЕРИ
При проектирането на NV Tower са изследвани съвременните архитектурни и урбанистични тенденции при най-актуалните мултифункционални проекти в Европа и по света. Тези проекти са характерни с умелото боравене с архитектурния мащаб на ниво непосредствената градска среда и на ниво градски силует, отваряне на значителни части от сградите за обществен достъп, включително и във високите им части, осигуряване на подходящ за локацията разнообразен функционален микс, използване на иновативни строителни и сградни технологии, динамична архитектура, провокираща възможностите на съществуващите технологии, използване на естествени растения в архитектурния образ, използване на мерки за повишена енергоефективност и опазване на околната среда.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...