събота, май 4, 2024

Видин излиза от зоната на здрача

Date:

Сподели новината.

Община Видин излезе от списъка на общините с критично финансово състояние, съобщи кметът Огнян Ценков. Тя вече е стабилна финансово. Преди 3 години дългът и е бил 21196 000 лв., а днес – 10 499 000 лв. От общо 7 176 000 лв. просрочени плащания вече са изплатени над 6 млн. лв.

От 2015 година досега общината е взела два безлихвени заема от централния бюджет. Първият от 2 млн. лв. вече е погасен с 1,5 млн. лв. От втория на стойност 4 млн. лв. са върнати 510 000 лв. Той е взет в края на 2017 година.

Освен безлихвените заеми, общината е постигнала стабилност и благодарение на по-високата събираемост на данъците и таксите. Съставени са стотици актове за установяване на задължения, длъжниците са дадени на съдии-изпълнители. 68 длъжници са поискали разсрочване на плащането.

От началото на 2018 до края на септември в местната хазна са постъпили 6 млн. лв., с 427 000 лв. повече от същия период на миналата година. Най-много пари са събрани от такса битови отпадъци – 2 млн. лв. и данъка върху колите, с който в хазната са влезли 16, млн. лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...