петък, май 3, 2024

Икономист: Затъването ни в блатото на европейската бедност продължа

Date:

Сподели новината.
Синдикатите нарекоха бюджета за догодина справедлив, а някои икономисти казват, че в него има заложена промяна, други обаче казват, че е “скучен и рутинен”, а някои го определят като предизборен. Гости в предаването “Още от деня” икономистите проф. Гарабед Минасян и Лъчезар Богданов.
“Ако погледнем числата, които са заложени и предвидени в държавния бюджет като темпове на приръст на БВП и оценим елементарна аритметика направим, ще видим, че всъщност затъването ни в блатото на европейската бедност продължа. Не, че намаляваме разликата, а увеличаваме разликата”, заяви проф. Гарабед Минасян.
Макрорамката е такава, каквато е, бюджетът всъщност се съобразява с икономическата реалност, той не я прави, обясни Лъчезар Богданов.
“Това, което публичният сектор може да прави е освен да поддържа определени системи, които няма кой друг да поддържа, второто важно нещо е да има публични инвестиции в най-широк смисъл на думата в дейности, които разширяват капацитета на икономиката да расте”, посочи Лъчезар Богданов.
Той добави, че дългосрочният просперитет зависи от стабилни институции, от качествени административни услуги и от добро образование, за да има качествен човешки капитал.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...