вторник, април 30, 2024

Кои са най-добрите квартали в Стара Загора

Date:

Сподели новината.

Стара Загора е един от най-бързо развиващите се градове у нас. Той се радва на един приличен просперитет и постоянни инвестиции в последните години. Кои квартали в града са най-добри за живеене? Това е въпрос, на който всеки има собствен отговор. Самият град е съставен от няколко основни места за живеене. Вижте кои са те и кои квартали са най-добри и приятни.

Атюрен е един от най-новите квартали в Стара Загора.
Строителството започва на 21 декември 2006 г. Проектът се осъществява от строително инвестиционното дружество „Симдар“ ООД. Идеята за квартала е той да представлява затворено селище с фамилни къщи от американски тип. Жилищна площ на целия комплекс е общо 64 070 m² Ще бъдат изградени 298 двуфамилни и редови къщи с разгъната застроена площ между 150 и 260 m². Предвижда се да бъде изграден и православен храм по съхранени архитектурни планове от 17 век.

Кварталът е разположен в западната част на града между Железник и ректората на Тракийския университет. Надморската му височина е около 270 м. Изграждането на квартала е едно от най-големите строителни и инвестиционни начинания в града.

След кризата от 2008 г. строителството е спряно поради липса на инвестиционен интерес, презастрояване и потребителско търсене. Край него се изграждат отделни еднофамилни къщи.

Дъбрава
Дъбрава е най-високата точка на гр. Стара Загора. Кварталът се намира в планинския дял на Сърнена гора на 4 км северозападно от града.
Първоначално името на селото е Кутлуджа. През 1906 година селото е преименувано на Добрави.[1] При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Добрави е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

В 1956 година името на селото е променено на Дъбрава, а в 1959 година е присъединено към Стара Загора.

През лятото на 2007 година горите в околността на квартала са опожарени от голям пожар. През август 2008 година се появяват проблеми с питейната вода в квартала.

Железник

Железник е квартал в град Стара Загора, разположен в район запад. Надморската му височина варира от 220 m. до 280 m. Кварталът се дели на две части: ж.к. Железник-запад (Големият Железник) и ж.к. Железник-изток (Малкият Железник). Комплексът е строен между 1985 и 1992 година. Населениетому е 53 464 души по данни от 2017 г. Голяма част от сградите са панелни блокове. През 2010-2012 г. е извършено обновяване на инфраструктурата.

В квартала има детска градина и училище. В най-крайните западни части на квартала и в Железник-изток се строят къщи и кооперации. Кварталът е най-голям по площ и по жители в Стара Загора. До магазини „Европа“ и „Техномаркет“ се намира и обръщалото на тролейбусите и автобусите. По бул. „Цар Симеон Велики“ има много автокъщи и сервизи. В „Железник-изток“ се намира и търговска верига „Зора“. Има четири бензиностанции.

Зора

„Зора“ е квартал на град Стара Загора, разположен в най-източната част на града на юг от пътя Стара Загора – Бургас (Е 773). Надморската височина на квартала е 175–180 м. Кварталът е бивше село с името „Айданлии“, присъединено към града като негов квартал.

В кварталът има смесено строителство: къщи, панелни и тухлени блокове. Там е разположено едноименно начално училище и 33 ЦДГ Люляк. Намира се на около 5,5 километра от центъра.

Североизточно от квартала е разположена индустриална зона, бившия ДК, комплекс Тера Груп и множество автокъщи и специализирани автосервизи като Ситроен, Опел, Шевролет, Тойота, Ауди и други. Източно от квартала е разположен бившия „Агробиохим Стара Загора“ (АТЗ Стара Загора), чиято основна дейност е била производството на азотни торове, а сега е площадка на множество фирми – „Панхим“, „ЕС БИ ЕС“, „Зара Газ“, и др.

До квартала се намира хипермаркет „Метро“ и разсадник „Разцвет“.

Казански
Казански е квартал в Стара Загора, построен през 70-те години. Местността се намира в югозападната част на града. Надморската му височина варира от 200 м. до 240 м. Кварталът е съставен от високо и средноетажни панелени блокове. В близост се намира „Руския пазар“, където се продават както дрехи така и плодове и зеленчуци. Името на пазара идва от това, че след 1989 г. на пазара са продавали руснаци, но тази картина се променя и там сега продават китайци, виетнамци, турци и много малко руснаци. Пазарът е изграден на място на бивше обръщало на автобуси. Кварталът се дели на две части Голям и малък. Малкият Казански се водят блоковете след XIII ОУ. В квартала на мястото на бивша военна казарма е изграден парк „Артилерийски“.

Автобусни линии минаващи през квартала са номера 3, 8 и 15. Продължението на един от главните старозагорски булеварди „Славянски“ минава през кв.„Казански“.

Колю Ганчев

„Колю (Кольо) Ганчев“ е квартал в южната част на град Стара Загора, до индустриалната зона.

Местността е най-ниската по релеф в града. Надморската височина е около 170 – 175 m.

Жилищните сгради са предимно къщи, защото в миналото е бил село, носещо името Муратлии. Наименуван е на революционера Никола Ганчев.

До квартала се намират военно летище и гражданското летище Стара Загора, които са причина и за избягване на високоетажно строителство в квартала. Образованието в квартала е представено от ІІІ основно училище „Кольо Ганчев“ и Спортна гимназия „Тодор Каблешков“. Там се намира и стадионът „Трейс арена“ на футболния клуб „Верея“.

В квартала действат пазар за авточасти и множество търговски пунктове. Има конна база на полицията, на Тодоровден се организират конни състезания.

Свързан е с централната градска част чрез тролейбусни линии 2 и 26, автобусна линия 204.

В близост са разположени Техникумът по ветеринарна медицина и Центърът за рехабилитация и размножаване на редки видове.

Лозенец

Лозенец е квартал в северозападната част на Стара Загора, разположен в подножието на парк Аязмото. Надморската му височина варира от 280 м. до 380 м. Населението на квартала се състои предимно от цигани, като по официална регистрация в квартала живеят 5000 души, от които обаче около 1000 са на гурбет в чужбина или в София, където старозагорските цигани държат голяма част от търговията на женския пазар[1]. В квартала са разположени 2 учебни заведения (12 ОУ „Г.Гърбачев“ и СОУ „Христо Смирненски“).

Самара – 1
„Самара 1“ е квартал в Стара Загора.

Разположен е източно от кв. „Самара 2“ и югоизточно от кв. „Самара 3“. Надморската му височина варира от 190 до 225 м.

Сградите в квартала на север от бул. „Цар Симеон Велики“ са предимно къщи, а на юг – жилищни блокове.

В квартала има детска ясла, детска градина, основно училище, 2 аптеки, хотел. В южните му части се намира търговски парк „Стара Загора“ с изградени „Парк Мол Стара Загора“, магазин „Технополис“ и магазин “Практикер”. Непосредствено до тях се намира и бившия магазин „Карфур“ (проектиран да се разшири до „Карфур Сити Мол“).

В квартала има множество автомобилни сервизи, там се намира и сграда на Съюза на българските автомобилисти. В покрайнините на квартала има автоцентрове на „Фолксваген“, „Форд“, „Ягуар“, „Волво“, „Ланд Ровър“ и „Ивеко“, както и бензиностанции на „Лукойл“ и „Петрол“.

Три чучура

Трите чучура е квартал в западната част на гр. Стара Загора, името му произлиза от чешмата с три чучура, намираща се на негова територия. Кварталът е разделен на три части: „Три чучура север“, „Три чучура център“ и „Три чучура – юг“.

Три чучура – център

Централната му част е най-малка, но и най-благоустроена и представлява един от най – хубавите квартали в града. Надморската височина на местността е от 240 м. до 280 м. Там има поща, детска градина, хипермаркет Billa и няколко бензиностанции. Кварталът се намира до главен булевард „Цар Симеон Велики“. На север квартала граничи с Три чучура – север, на изток с квартал Казански, а на юг е Индустриална зона с жп линиите.
Три чучура – север

Северната част на квартала е почти самостоятелна и добре благоустроена. Надморската височина на квартала е от 300 м до 330 м . В нея има функциониращи училище и детска градина. Свързаността с централната част на града и други квартали е осигурена чрез автобусни транспортни линии. По-старите „заралии“ познават тази част от града още с името „Орловото гнездо“ (по името на най-високата сграда).
Три чучура – юг

„Три чучура – юг“ се намира в югозападната част на Стара Загора. Надморската му височина е от 200 м до 240 м. В квартала има училище, детска градина, а на границата му с квартал Казански се намира т.н. Руския пазар, където може да се намерят както дрехи, така и плодове и зеленчуци.

В близост е и хипермаркет Billa, който е разделен на две, като втората част е на магазин за техника Densi.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Трагична смърт на пътя в Лясковец, навръх Цветница

Мотоциклетист е загинал на улица "Оборище" в Лясковец. Произшествието е...

Цялата родна полиция е на крак! Отвлякоха сина на полицейски началник от Дупница

Сигнал за отвлечения син на шефа на икономическа полиция...