събота, май 4, 2024

В Бургас се намира най-дългият блок в България. Кой е той?

Date:

Сподели новината.

Почти цялата азбука се „събира“ в най-дългия блок не само в Бургас, но и в цялата страна. Бургазлии едва ли се затрудняват да назоват, че става дума за бл.55 в ж.к. „Славейков“. Входове му са от А до Ч, включително. Разстоянието от първия до последния вход обхваща две автобусни спирки. Блокът е дело на арх. Константин Коцев. Той е автор и на жилищен блок №53 в ж.к. „Изгрев“, в който пък за първи път е приложена схемата „Dopelsekcion”.

 

В Община Бургас е постъпило предложение от арх. С. Гевренов – Председател на Камарата на архитектите в България, Регионална колегия Бургас и от арх. П. Статев – Председател на Съюза на архитектите в България, Дружество Бургас, за присъждане званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ на архитект Константин Коцев. Гласуването ще стане на октомврийската сесия.

Константин Коцев е роден на 24 май 1946 г. в гр. Бургас. През 1964 г. завършва Първа гимназия „Г. С. Раковски“ и същата година е приет в архитектурния факултет на Висшия инженерно-строителен институт – гр. София.

През 1969 г. арх. Коцев започва работа в Проектантска организация – Бургас, като в периода 1971 – 1972 г. е част от екипа, разработващ окончателния Застроителен и регулационен план на ж.к. „Изгрев“, а през 1972 г. участва в колектива за изготвяне на план за нов жилищен квартал в Бургас – ж. к. „Меден рудник“.

 

От 1980 г. арх. Коцев е назначен за главен архитект в ОНС – Бургас, а през 1988 г. с негово участие се разработва предварителния Застроителен и регулационен план на курортен комплекс „Слънчев бряг“. От 1987 г. след закриване на Окръжните съвети, арх. Коцев работи в Областна администрация – Бургас, като е заемал длъжностите: главен архитект, зам.-областен управител, началник отдел, главен секретар, в периода 2007 – 2010 г. е директор на дирекция „Техническо съдействие, координация и управление на регионални планове и програми“ при МСА.

Автор е и на православния християнски параклис „Свети Мина“, който дарява на военното поделение в Атия .

Burgasnews.com

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...