понеделник, май 6, 2024

Нова тесла за близо 3 млн. българи, вдигат ключов данък с 30%

Date:

Сподели новината.
Без скандали и с рядко срещане единодушие между работодатели и синдикати Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри пакета данъчни закони за 2019 г. – сред тях промените в законите за корпоративното подоходно облагане, за физическите лица, за ДДС и за местните данъци и такси.
Заради европейски изисквания се вдига данъкът на 15-годишните коли с 30%, но пък по-старите 20-годишни автомобили ще плащат само с 10 на сто повече. Срещу това се обявиха от синдикатите, като предупредиха, че се удрят хората с по-ниски доходи, които не могат да си купят нови возила, съобщава Канал 3. От “Подкрепа” и КНСБ не са съгласни още с отпадането на облекчението за колите с катализатори с аргумента, че трудно можело да се провери кой автомобил има такова и кой – не. Според икономическия експерт на “Подкрепа” Ваня Григорова това не е приемлив аргумент, тъй като всяка от колите минава на годишен технически преглед и лесно се установява дали има катализаторно устройство.
По груби изчисления това засяга между 2,5 и 3 млн. автомобили у нас, които са над десетгодишни.
50-процентното облекчение за първо и основно жилище за живеене остава, но вече няма да има възможност за врътки, ако даден собственик има и втори апартамент в друг град, да го обяви и там за основно жилище и да се възползва от същата отстъпка. Връзването на електронните системи ще отреже подобни вратички и собственикът на повече от един апартамент ще може да се възползва от облекчението само за едно от тях.
Синдикатите отново напомниха за необходимостта от въвеждането на необлагаем минимум за по-голяма социална справедливост, но за пореден път темата не е на дневен ред в бъдещия бюджет.
По предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите. Промяната бе приветствана от всички, а влиза в сила от 2020 г. Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката.
Пак по искане на бизнеса предстои да се вдигне прагът на оборота на фирмите, които подлежат на задължително одитиране и така техният брой да бъде редуциран. В момента в България той е 4 млн. лв., а Валери Симеонов се ангажира още в сряда на заседанието на МС да внесе предложението таванът да скочи на 8 млн. лв., за да се разтоварят от одити малките и средните фирми.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...