петък, май 3, 2024

Изчезват села край Стара Загора заради мини “Марица Изток”

Date:

Сподели новината.

Постепенно, принудително изселване на жителите на селото, чрез натиск от “Мини Марица изток” с цел разширяване добива на въглища.

От 2005 година „Мини Марица изток“ има концесия за добив на въглища в землището на двете села, фронтовете на рудниците напредват, но няма конкретна информация за сроковете, в които жителите им трябва да ги напуснат. Цените, които от Мините се предлагат за имотите са ниски, най-високата категория земя е четвърта. От стари регистри е видно, че определени земи са били първа категория и са били прекатегоризирани тихомълком.

Мини Марица изток твърдят, че оценките са направени от “независими” оценители, наети от Мините, а в същото време други лицензирани оценители давали по-високи цени според местните жители. Повечето от жителите на селата Бели бряг и Трояново предпочитат да бъдат обезщетени с домове и дворни места като тези, които ще бъдат отчуждени, а не да ги принуждават да се съгласяват да ги продадат на занижени цени.

Напредването на минните работи влияе на къщите, които се напукват, а кладенците пресъхват, което допълнително сваля стойността на имотите. Около 20 на сто от стотината къщи в Бели бряг вече били изкупени, а в Трояново броят им бил около 60, половината от които вече били съборени. От началото на годината със заповед на кмета на Раднево д-р Юлиан Илчев са спрени погребенията в Бели бряг, а тримата починали оттогава досега са погребани в радневските гробища.

Заради настъплението на мини “Марица-изток” по същия начин досега са изчезнали 5 други села в сърцето на Тракия – Търговище, Овчарци, Голяма и Малка Детелина и Гледачево. Хората от Гледачево и до днес си спомнят с тъга преместването от родното си село. “Най-тежко беше, когато трябваше да преместим гробищата – все едно погребахме близките си втори път. Мъртвите си тръгнаха от Гледачево 20 г. след живите” – коментират местни жители.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...