събота, май 4, 2024

Сринаха уникален и легендарен завод в Перник, докаран до фалит

Date:

Сподели новината.
Църква е името на село, близо до Перник. В миналото то е било по-голямо и многолюдно от днешния областен център. Било е и община. През социализма беше прекръстено на Даскалово. Сега е кметство в състава на голямата община Перник с около 8 хиляди жители. В индустриалната история на България Църква се е записало като населеното място, където се намира първото на Балканите, единствено у нас и едно от малкото в Европа предприятия за производството на сух пектин – ценен продукт, извличан от ябълки, пише “Стандарт”. В Църква все още помнят върволиците от камиони, пълни с ябълки, които задръстваха пътя покрай завода от средата на лятото до късна есен. Над цялото селище, разтегнато по протежение на километри, се носеше ароматът на пресните плодове. Всичко това обаче вече е в историята. Трайно в историята отиде и самият завод за пектин. Приватизирано още в зората на демокрацията, предприятието продължи да работи само няколко години. Имаше време, когато частниците преработваха и ябълки, внесени от Близкия изток, а произведеният спиртен ябълков концентрат се изнасяше за Германия. Но това беше за кратко и после предприятието беше оставено на разграбване, разрушение и запустение за да се стигне до изравняването със земята на всичките му мощности през това лято. Заводът има своя история, но и предистория. През 1942 г. германски и български акционери изграждат предприятия за преработка на шипки, сушени плодове и зеленчуци. Те работят добре, печелят и се разрастват. През 1947 г. тези предприятия са национализирани. В доклади за историята на завода отпреди 1989 г. се отбелязва, че в тези фабрики са работили прогресивни жители на Църква и когато те подготвяли пратки за германската войска, правели саботажи. Отбелязано е и че в завода е настанено поделение на съветската армия. В края на 40-те години на XX век това е единственото промишлено предприятие в района. Първият негов директор, назначен от народната власт, е бояджията Асен Търговски. Под ръководството на този “квалифициран” специалист предприятието продължава дейността си с традиционните шипкови и зеленчукови сушени производства. По това време пектинът още не познат у нас, макар да е бил известен отпреди поне 100 години. Според архивни документи и спомени, още през 1942 – 1944 г. към продукта се проявява интерес и у нас и се правят опити да бъде произведен пектинов екстракт. Заслугите за това се приписват на агронома Панайот Даскалов и на химика Димо Милев от гара Кричим. С проектирането на завода за пектин се заемат през 1945 г. Заслугите се приписват на младия и енергичен инженер Георги Караколев. По неофициална информация той работил в подобен завод в Германия и завръщайки се у нас, пресъздал чертежите на машините и съоръженията за производствения процес на пектина. В Църква се разказваше като легенда историята, че това буквално си било промишлен шпионаж. По това време, в резултат на упорита работа на български учени, вече е произведен пектин на прах, макар и с ниски качествени показатели. Това налага и идеята да се направи производствена мощност за промишлено, а не само лабораторно производство. Според официалните документи, било потърсено съдействие от мисията на СССР в България, защото по силата на подписаната на 1 август 1947 г. Бледска спогодба, позната като договора “Тито-Димитров”, Югославските власти предявявали интерес да построят предприятие за производство на пектин в пределите на бивша Югославия. В крайна сметка, създадената през онези години ДИО “Консервна индустрия”, чрез работещите там Веселин Марков и Панайот Даскалов доказва, че у нас има по-голяма готовност и заради теоретичните разработки заводът да се изгради у нас. В проектирането се ангажират освен инж. Караколев, и Панайот Даскалов, както и инж. Сапунджиев. Те разработват технологичните процеси и необходимото оборудване. Създава се лаборатория за опознаване на химията на пектина. През това време е завършен и научен труд за пектина, който е одобрен от БАН Строителството на завода започва през 1950 г. и приключва в кратки срокове. Технически ръководител на обекта е инж. Рачо Жеков. Мощностите на новия завод са открити на 2 февруари 1952 г. Част от строителите и монтажниците остават на работа в производството на пектин в новия завод. До 1955 г. се произвеждат конфитюри, желета, компоти, сладка, пулпове, шипково брашно и люспи, сушени плодове. След 1956 г. остава само производството на сушени плодове и на пектин. От 1960 г. влиза в действие и цехът за пастьоризирани ябълкови сокове, а по късно произвеждат и ракия с марката “Граовка” в половинлитрови стъклени бутилки с цена 1.30 лева. За времето от 1952 до 1977 г. производството на пектин се увеличава 9 пъти, а на ябълков концентрат – 40 пъти. Средният градус на пектина от 80 става 280 градуса в отделни години, в зависимост от качеството на суровината. През 1961 г. в експлоатация е пуснат соков цех с най-качествената технология за съхранение на ябълковия сок. Продукцията се изнася в СССР, САЩ, Канада, Индия, Куба, Швеция, Норвегия Австрия, ГФР, ГДР и др. В историята на завода са записани постижения като колектив – първенец на Шеста петилетка и първи места в социалистическото съревнование на героите на труда Иван Лозанов, Нектар Деветаков, Ненчо Ненчев, Александър Петров, Петър Груев, Стефан и Найден Живкови, а техните портрети стоят в алея на славата. През годините, като всяко социалистическо предприятие, заводът разширява социалните, битови и културни придобивки за работниците. Постепенно се откриват стол, бани, съблекални за работещите в завода. Предлага им се почивка на море и планина, едицинска и стоматологична помощ безплатна закуска за бременните, нощната смяна получава тонизиращи безалкохолни напитки. Построен е жилищен блок за 17 семейства. В завода се създава Клуб за техническо и научно творчество на младежта. В Концепцията за развитието на завода до 1990 г., запазена в личния архивен фонд на дългогодишния директор Младен Найденов и предаден в Държавен архив – Перник от негови наследници, се предвижда той да бъде специализиран за преработка на ябълки и шипки и да произвежда до 500 тона високо, средно и ниско естерифициран пектин годишно. Предвиждано е производство на плодови брашна, като се отчита, че страната има потребност за 1000 тона ябълково, 40-60 тона шипково и 50 тона от моркови. В плановете е влизало производство на до 100 т годишно сушени зеленчуци за производство на готови подправки, модернизиране на линията за производство на плодов сок и въвеждане на системата тетрапак, бутилиране на дестилат. Годишно се преработвали близо 37 хиляди тона ябълки. Освен пектина и концентрата заводът реализираше печалби от ябълковия сок и от ябълковата ракия. Прави приходи и във валута, което в годините на социализма е наричано второ направление. Заводът е приватизиран през 1997 г. Но вместо да продължи да произвежда ценната си и доходоносна продукция, постепенно всичко е унищожено. Вече ги няма и превърнатите в руини сгради. В края на миналата година бившият завод е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител с първоначална цена от близо 300 000 лв. Собственик на имота с площ около 15 декара беше дружеството “Пектодар” ООД, което е сред най-големите длъжници на Общината в Перник.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/ikonomika/srinakha-unikalen-i-legendaren-zavod-v-pernik-dokaran-do-falit-sled-privatizatsiyata-prez-1997-g_news536572.html?fb_comment_id=1410097872443994_1410635875723527#f1cb9d21b0bd6ec

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...