петък, май 17, 2024

Финансова инжекция от общината за 125 бъдещи IT специалисти в двата бургаски университета

Date:

Сподели новината.

През учебната 2016/2017г. Община Бургас започна да финансира обучението на 60 студенти в IT сектора от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас и Бургаски свободен университет.

С решение на Общински съвет Бургас от април 2017 г. бяха предоставени финансови средства, представляващи себестойността на семестриалните такси на общо 100 студенти, от които 50 студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ със специалности „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ и 50 студенти от Бургаски свободен университет със специалност „Софтуерно инженерство“.

В двата бургаски университета – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаски свободен университет от години има развити бакалавърски и магистърски програми в областта на IT технологиите. Приемът на студенти в тези програми от една страна е недостатъчен, а от друга липсва мотивация, а понякога и средства, за да могат учениците да продължат обучението си в университет. Привличането на големи компании в тази област пряко се повлиява от наличието на развити университетски специалности, осигуряващи необходимия им кадрови ресурс.

С цел привличането на способни млади хора за обучение в IT сектора, кметът Николов предлага да се подпомогне обучението в двата бургаски университета по посочените специалности, като броят на студентите, които да бъдат включени в тази общинска програма да се увеличи на 125. За да отговори на необходимостта от кадри в бързоразвиващата се софтуерна индустрия в България и по-конкретно в град Бургас, Бургаски свободен университет предлага освен специалността „Софтуерно инженерство“ към финансирането да бъде включена още една специалност – „Информатика и компютърни науки“. Завършилите специалността ще притежават практически умения и способности за анализ и проектиране, внедряване и поддържане на софтуерни системи; разработване и използване на информационни и комуникационни технологии и системи за изграждане на сложни софтуерни решения в различни приложни области: телекомуникации, финанси и транспорт. Те ще могат да заемат всяка позиция в организациите, разработващи софтуерни системи, а също и в публичната администрация.

Димитър Николов предлага в университет „Асен Златаров“ броят на студентите да се запази на 50, а в Бургаски свободен университет техният брой да се увеличи на 75 в специалност „Софтуерно инженерство“ и „Информатика и компютърни науки“. Да продължи подпомагането на студентите, започнали през предходните учебни години и продължаващи във втори и трети курс, както и бъде подпомогнато обучението за придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, в специалностите „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ и от Бургаски Свободен Университет, в специалностите „Софтуерно инженерство“ и „Информатика и компютърни науки“ с общински средства, покриващи себестойността на семестриалните такси. Средствата за първия семестър на 2018 г. да бъдат предвидени при актуализацията на бюджета на Община Бургас за 2018 г., а за втория семестър да бъдат предвидени в бюджета за 2019 година.

При подбора на студентите, които ще бъдат включени в тази програма, всеки университет да назначи комисия, включваща и представители на Общински съвет-Бургас и Община Бургас. Членовете на тази комисия да разработят съвместно критериите, въз основа на които да се класират кандидатите, като включат заявено желание от страна на кандидатите и техния успех.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Кирил Петков катастрофира тежко, има пострадали

Първа снимка от тежкия пътен инцидент с Кирил Петков. ...

Важна новина за скок на цената на тока от 1 юли у нас

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...