петък, май 3, 2024

Нощния живот на Бургас през 90-те – от „Ла Пиаца“ до „Космополитън“

Date:

Сподели новината.

Спомняте ли си 90-те? Годините на диското, магнетофонните ленти и дълбоките дънки. Живот без молове, смартфони и напреднали технологии. Музикалната култура в България тепърва се е зараждала, спомнят си бургаски меломани.
В началото на 90-те Бургас до голяма степен е диктувал музикалните тенденции в страната, съобщава “Флагман”. „Тогава нямаше MTV. Ходехме чак до Петолъчката, за да си купуваме видеокасети с предавания. Така се запознавахме с тенденциите. Тук идваха хора от цялата страна. Понеже сме морски град имахме възможността да налагаме модата по клубовете. Поръчвахме плочи от моряци и стюардеси. Тогава имаше черен пазар на музика. С напредналите технолигии в днешно време това е невъзможно“, спомня си DJ Chocolate. Неговата кариера започва през далечната 1984 г. в Бургас.

Първите модерни нощни клубове – от ресторанти към дискотеки

Първата по-модерна дискотека в Бургас е „Ла Пиаца“. Тя се е намирала до сградата на КАТ в ж.к. „Славейков“. Заведението е с по-раздвижен интериор и бележи прехода от типичната визия на ресторант към нощен клуб. „Ла Пиаца“ беше супер актуална за времето си. Абсолютно всяка вечер се пукаше по шевовете. Идваха по 700-800 души“, разказва DJ Chocolate.Сериозна конкуренция на „Ла Пиаца“ по онова време прави „Пагане“ в ж.к. „Братя Миладинови“. Тя може дори да се определи като първия развлекателен център в града – със зала с електронни игри, джубокс и др. актракции.

Легендарният DJ „Боби Ай“ пристига специално за откриването на „Фантазия“ месеци преди смъртта си

През 1993 г. отваря врати дискотека „Фантазия“. Заведението се е намирало зад Пожарната, на ул. „Сливница“. Клубът залага на модела „Пагане“. Той е на два етажа, като освен дискотека е имало и зала за игри.

През следващите две години дискотеката се превръща в тотален хит сред бургазлии. Специално за двудневното откриване пристига легендарният DJ „Боби Ай“. По това време пловдивчанинът е на изключителна почит в България. Той е бил водещ на „Мелодия на годината“, диктувал е музикалните тенденции в страната. Броени месеци след откриването на „Фантазия“ той загива при мистериозни обстоятелства. И досега негови колеги подозират, че е убит.

„Плочата“ и „Палм Бийч“ – първите летни клубове

По-старите поколения бургазлии още си спомнят партитата в една от първите летни дискотеки в България. „Плочата“ се е намира на Централния плаж, точно до ресторант „Нептун“. Тя не се е отличавала с модерен интериор, а е била разположена върху покрива на една от близките сгради, откъдето идва и името й.

През 1996 г. настъпва времето на „Палм Бийч“. Хитовият клуб е на другия край на ивицата спрямо „Плочата“ – на Северния плаж, но бързо се превръща в любимо място за купонджиите. Собствениците на заведението вече залагат на модерното – специални светлини и озвучаване гарантират доброто настроение на посетителите.

Първият фейс контрол, ретро и студентски партита

През 1999 г. за пръв път по нощните заведения в Бургас се въвежда т. нар. „фейс контрол“. Това става с откриването на „Рокси“. Първият фешън клуб в града буквално взривява меломаните. Не всеки е можел да влезе в хитовото зведение, пред което са се извивали тълпи от чакащи.

Мястото е било супер популярно още преди това заради „Фънки таун“. Меката на „черната музика“ в Бургас обаче е просъществувала само 3 години, преди да отстъпи на „Рокси“.

На огромна популярност се е радвала и намиращата се в Морската градина дискотека „Елит“. Там за пръв път са въведени тематични вечери – ретро и студентски партита.

С иновативения си интериор се е отличавал и рок клуб „Сатан“ до стадион „Черноморец“. Заведението, посещавано от любители на тежката музика, е приличало на затвор – с висящи от стените паяци и синджири.

Няма как да пропуснем „Трокадеро“, „Калибра“, Зорница“, „Диана“ и разбира се – „Космополитън“. Оформената като космически кораб дискотека предизвиква тотална революция в любителите на нощния живот. „Космоса“ събира хиляди хора почти всяка вечер. За съжаление, заведението запада след смъртта на собствениците си – подземните босове Маис Ахаян и Артур Ахаян.
DJ Chocolate

Новите технологии, социалните мрежи и влиянието им върху нощния живот

През 90-те години в Бургас е имало десетки дискотеки, които са се пукали по шевовете всяка вечер. В момента силните дни на подобен тип заведения са се свили до два в седмицата – петък и събота.
„През 90-те чужденците се дивяха на пълните ни всяка вечер дискотеки. Цъкаха с език и се чудеха как е възможно това. При тях подобен тип заведения били пълни само петък и събота. Виждаме, че сега и тук нещата стоят по този начин. В момента музикалната култура в Бургас е пълна трагедия! Имам чувството, че хората ходят в даден клуб само, защото е модерно. Виждам едни и същи лица в хаус и чалга дискотеки“, завършва DJ Chocolate.

Флагман.бг

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....