неделя, май 5, 2024

Как Митьо Очите върти бизнеса си

Date:

Сподели новината.

“Държавата се изправя срещу Митьо Очите” със сигурност не е сюжет, който излъчва особена оригиналност. Ако не друго, поне театърът, разигран от полиция и прокуратура по средата на лятната информационна суша, извади наяве политическите връзки на Димитър Желязков, който преди десет години беше осъден за пране на пари и ръководство на организирана престъпна група.

В четвъртък сутринта ГДБОП и специализираната прокуратура проведоха специализирана операция срещу престъпна група на Димитър Желязков-Митьо Очите. Според прокуратурата тя е действала от 2010 г. и се е занимавала с “изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления”. Задържаните първоначално са 20, а обвинения са повдигнати на девет от тях. В крайна сметка в специализирания наказателен съд беше внесено искане само за петима от обвиняемите, което беше уважено, и така в ареста останаха Йордан Въчев–Ларша, Радослав Николов–Рачо, Венцислав Христов–Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов.

За издирване беше обявен общинският съветник от Несебър Пейко Янков (син на застреляния през 2007 г. шеф на общинския съвет в града Димитър Янков), а за зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун се разбра, че са заедно с Димитър Желязков, който успял да замине за Гърция преди акцията на полицията и беше обявен за издирване чрез Интерпол.

В крайна сметка Митьо Очите, Бенчев и Узун бяха задържани от турските власти в хотел “Рамада” в центъра на Истанбул. Заедно с тях е имало още четирима българи. Всички без Желязков са предадени по административен ред на българските власти. Премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти, че арестът е плод на “прагматичните” отношения между България и Турция. Срещу Димитър Желязков ще се проведе процедура по екстрадиция, която по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова може да отнеме до 60 дни.

След като са разпитани, Бенчев и Узун бяха освободени от ареста, а прокуратурата съобщи, че засега няма да ги обвинява за участие в групата на Митьо Очите, но най-вероятно Бенчев ще бъде обвинен в лично укривателство, тъй като помогнал на Желязков да избяга и да се укрие в Турция.

За политическите връзки на Митьо Очите се знае още от първото разследване срещу него, което започна през 2007 г. Тогава името му се свързваше основно с председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Той беше убит на 10 май 2007 г., няколко седмици след ареста на Митьо Очите и групата му. Тогава в СРС-та, записани от края на 2006 г. до ареста му, стават ясни някои от връзките на Желязков в полицията, следствието и висшите партийни кръгове на БСП. В записите се чува, че Желязков говори за “Розовия”, “Черния капитан” и “Братя Пъпеши”.

Бенчо, без когото БСП не може

Зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев нашумя в края на 2017 г., когато в медиите се появи снимка на ролс-ройса му. Това създаде напрежение между него и централното ръководство на партията, което очевидно не трогна Бенчев, който заяви: “Бенчо може без БСП, но БСП без Бенчо ще му е трудно.”

Той влиза в местната власт през 2003 г. като общински съветник от партия “Сдружение за Бургас”, която е създадена по модела на малките бизнес партии по места, популярен към онзи момент. На местните избори през 2007 г. се кандидатира без успех за общински съветник от коалиция “Възраждане”, в която влизат обединение “Достойна България” и политическа партия “Рома”. Бенчев е втори в листата, която се води от кандидата за кмет Найден Милков (основател на “Първа частна милиция”), с когото двамата имат общ бизнес. “Направих си равносметка и се оказа, че времето, прекарано в ОбС, е загубено време! Същото смятам и за участниците в настоящия местен парламент”, казва Бенчев в интервю няколко месеца след изборите.

В изборите през 2011 и 2015 г. влиза в общинския съвет от листите на БСП. “Г-н Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник”, коментира сутринта пред bTV друг общински съветник от БСП в Бургас – Чанко Мирчев. “Наистина е помагал, но е несериозно да говорим, че без неговата финансова помощ БСП едва ли не няма да я има. “Дали са били 20, 30 или 50 – не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност” каза още той.

Въпреки, че към момента Бенчев участва в 16 дружества с различен предмет на дейност – кабелна телевизия, охрана, строителство, управление на недвижими имоти, здравеопазване, той е познат най-вече като производител на зърно.

Общият приход на фирмите, в които Бенчо Бенчев е собственик или в чиято собственост участва, е в размер на 13 млн. лв. за 2017 г., показа справка в подадените отчети в Търговския регистър. Най-много приходи е генерирала ЕТ “Бенмар – Бенчо Бенчев” – 5.7 млн. лв., която носи 937 хил. лв. печалба (1.2 млн. лв. за 2016 г.). Субсидиите, които Бенчев е получил като земеделски производител през 2017 г., са в размер на приблизително 700 хил. лв.

Охранителната фирма “Аркус”, от която Бенчев има 30%, има 2.6 млн. лв. приходи за 2017 г. “Аркус”, има силна роля на пазара по Южното Черноморие и е свързвана с друг представител на ъндърграунда – Златомир Иванов-Баретата, но според източници на “Капитал” бургаският клон реално се контролира от Димитър Желязков. Около престрелката в Слънчев бряг през май 2016 г., в която бодигард на Желязков беше застрелян, а самият той беше тежко ранен, стана ясно, че Димитър Желязков е “консултант” на фирмата. Де юре охранителните фирми се лицензират от МВР, но въпреки явните връзки с криминалния контингент “Аркус” запази лиценза си и след престрелката и не изглежда да има проблеми и сега.

Бенчо Бенчев има общ бизнес с Несрин Узун в дружеството “Агро Астера”. Фирмата е получила субсидия по Програмата за развитие на селските райони за плантация от киви в размер на 278 хил. лв.

Връзките с ДПС

Несрин Узун е два мандата депутат от ДПС в 39-ото и 40-ото Народно събрание. На изборите през 2009 г. обаче не попада на избираемо място в бургаската листа на ДПС и е изместен от Дурхан Мустафа, който към оня момент е кмет на Руен. Обяснението за тази рокада тогава беше, че срещу Мустафа като кмет имаше прокурорска проверка за нарушения при възлагането на обществени поръчки за около 400 000 лв. и заради депутатския имунитет той трябва да влезе в парламента. Въпреки това по онова време Узун продължава да се изявява като партиен функционер в Бургаска област – член е на областната структура на ДПС и на Националния съвет на движението.

Връзките на висшите партийни функционери от ДПС в Бургас с арестувания Димитър Желязков не са тайна за никого в региона. На местните избори през 2015 г. в листата за общински съветници на ДПС в Поморие на избираемо място беше поставен Христо Широков, бивш бодигард на Желязков. Активисти на движението си спомнят, че неговата кандидатура била буквално наложена, което предизвикало брожение в редиците на движението в Поморие. ДПС спечели пет мандата за общински съветници в Поморие и стана втората политическа сила в града след ГЕРБ. През 2016 г. Широков се сдоби и с партиен пост – влезе в областното ръководство на ДПС в Бургас. Според активисти на движението лобито на Димитър Желязков в движението се оглавява от Камен Костадинов. Костадинов е в ръководството на ДПС и беше водач на депутатската листа в Бургаския регион. Заради скандал с преференции и влизането в парламента на бившия общински председател на ДПС – Бургас, Ангел Исаев Костадинов напусна парламента. На негово място трябваше да влезе вторият в листата – Дурхан Мустафа, но и той се отказа.

Година преди местните избори разследването срещу Очите и ареста на Бенчев наляха вода в мелницата на ГЕРБ, които използваха повода, за да атакуват червената партия. Показателно е, че от партията на Борисов мълчат по адрес на бившия депутат от ДПС Несрин Узун и останалите връзки на Желязков с партията, която отдавна се е превърнала в негласен партньор на управлението.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...