петък, май 3, 2024

Еврокомисията глобява големи играчи заради изкуствено повишаване на цените

Date:

Сподели новината.

Измина само една седмица откакто ЕК наложи рекордна глоба на Google в размер на $5 милиарда за нарушаване на антимонополното законодателство. А ето че днес Европейската комисия глоби още четири големи технологични компании. Наказани бяха компаниите ASUS, Denon & Marantz, Philips и Pioneer.

Между тези компании няма сговор, но четирите различни решения на ЕК за всяка от тях са оформени като един документ. Причината е, че нарушението е едно и също. Тези компании са се намесвали в ценообразуването на редица онлайн магазини за да поддържат високи цени на своята продукция. ASUS бе призната за виновна за намеса в онлайн магазините в Германия и Франция с цел да попречи на продаването на своите лаптопи и монитори на по-ниски от препоръчителните цени. Denon & Marantz са поддържали цените на своите слушалки и колонки в Германия и Холандия на по-високо от пазарното ниво. Philips също се е занимавал с подобни машинации по отношение на почти цялата си продукция във Франция – от кухненските прибори до електрическите четки за зъби. Philips е нарушила по същия начин законодателството в 12 европейски държави.

Всички изброени дотук компании активно са помагали на разследващите и размерът на техните глоби бе значително намален. Така например, глобата на Pioneer бе намалена с 50%, а на останалите компании – с 40%. The Verge съобщи, че ASUS трябва да заплати $74,4 милиона, Denon & Marantz ще се разделят с по $9 милиона. На Philips е наложена глоба от $34,9 милиона, а на Pioneer – $11,9 милиона. Глобите са наложени за дейността на компаниите през периода от 2011 до 2013 години. В случая с ASUS, нарушенията са до 2014 година, а за Denon & Marantz – до 2015. Целта на Еврокомисията е да защити правата на европейските граждани за свободен избор при извършването на покупки. Свободното движение на стоки, хора и услуги са основата на Европейския Съюз и на неговото съществуване. Всяка намеса на корпоративния свят в пазарните условия и ценообразуването се наказват строго.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...