неделя, май 5, 2024

Вижте кои са най-оборотните кръчми в Бургас

Date:

Сподели новината.

След София, Париж, Виена и Варшава описват бохемските заведения и на Бургас. Известната българска журналистка Мариана Първанова има днес бургаска премиера на книгата си “Бохемските кафенета на соца” (изд. “Гутенберг”).

Идеята за написването идва от понятието “литературните кафенета” на Европа, като в Централна и Западна Европа тези места, които са били културни средища, са запазени и до днес в първоначалния си вид.

Впускайки се по следите на софийските кафенета, авторката оформя хронологична рамка, обхващаща периода от 1944 г. до 1989 г. и установява, че софийските кафенета са били около 40 на брой. Приносът на книгата към българската история са събраните в нея интервюта с български творци, които са живяли и творили по време на социализма. Сред тях са Кирил Маричков, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Богдана Карадочева, Емил Попов, Дамян Обрешков и още много други, които си спомнят кои са били любимите места за творчески срещи. Интервютата и изследванията са придружени с богат снимков материал.

Представянето на “Бохемските кафенета на соца” ще бъде в култовото заведение “8 mamas” (ул. “Булаир” 35) в Бургас. Днес, 10 юли (вторник), от 19 часа там се събират настоящи бохеми и всички, които могат да разкажат спомени. Сред потвърдилите участието си са композиторът Стефан Диомов и адвокат Иво Баев, син на художника Георги Баев.

Мариана Първанова ще остане в Бургас седмица, за да осъществи разговори и да събере информация и архиви по темата. След това тя ще направи специално издание за бохемските заведения на Бургас. Модератор на събитието е журналистката и издателка от Бургас Румяна Емануилиду.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....