четвъртък, май 2, 2024

В Бургас се намира най-богатият завод в България

Date:

Сподели новината.

Каква е била изминалата 2017 г. за българските корпоративни гиганти? Кои са имената на най-големите 300 местни компании според размера на приходите им, кои растат, кои свиват дейността си, какви са финансовите им резултати? Отговорите на тези въпроси и разрези по сектори ще можете да откриете в традиционната годишна класация на корпоративните лидери в България “Капитал 100”, която “Капитал” изготвя за дванадесета поредна година. Тя ще бъде представена на специално събитие на 4 юли.

Данните от подреждането показват, че за последните 12 месеца общите продажби на най-големите 100 компании в страната са били 66 млрд. лв. За мащаб – това се равнява на над една пета от всички декларирани от бизнеса в страната обороти през 2017 г. Сумарните приходи в топ 300 са 93 млрд. лв. – стойност, която отново доближава по размер БВП на страната, който за 2017 г. е 98.6 млрд. лв. Традиционно освен подреждането по приходи класацията “Капитал 100” включва информация за финансовите резултати на компаниите и разнообразни разрези и анализи.

 

Вече над десетилетие начело на класирането е бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим” с приходи от почти 5.8 млрд. лв. за миналата година. Без промени е и подреждането в топ 3 – второто място и през 2017 г. е за “Аурубис България” с 5.5 млрд. лв., а третата позиция заема Националната електрическа компания с 3.1 млрд. лв. оборот за последните 12 месеца. Вицешампионът все по-осезаемо стопява разликата в приходите – до под 300 млн. лв., но едва ли ще успее да се изкачи до върха през 2018 г. заради силното поскъпване на горивата в последните месеци.

Пълното подреждане ще стане публично в сряда вечерта, но очаквано в състава на челната десетка на корпоративните гиганти в страната промени почти няма. Новото попълнение в групата тази година е русенският производител на биогориво “Астра биоплант”, който заема мястото на отпадналата от топ 10 верига ОМВ. Любопитна подробност е, че всички десет компании на върха на класирането имат по над 1 млрд. лв. приходи за 2017 г. – нещо, което не се е случвало от 2008 г.

Секторите шампиони

В номинално изражение най-висок ръст на приходите си за 2017 г. отчитат представителите на металургията – средно с 43%. При тях обаче до голяма степен подобрението се дължи на увеличените цени на суровините на международните пазари. Подобна е и ситуацията в сектор горива, където оборотите нарастват средно с 18%, отново благодарение на ценови двигатели.

Извън тях двата сектора, които бележат най-значителен реален растеж, са софтуерният и строителният – и в двата скокът на приходите е с почти по 20%. През миналата година групата на технологичните компании записва и първия си представител с годишен оборот от над 100 млн. лв. – “Пейсейф”. Растежът в сектора е трайна тенденция за последните няколко години въпреки все по-острия глад на компаниите за компютърни специалисти. При строителството пък подобряването на позициите всъщност е възстановяване след спадовете от последните години. Съживяването през 2017 г. идва по линия на раздвижването при държавните поръчки и активизирането на имотния сектор.

Силна година отчитат и машиностроителните компании, където ръстът на приходите също се измерва в двуцифрени стойности – средно 12%. Изминалите 12 месеца са били добри и за фармацевтичните дружества, веригите за храни, дрехи, техника и мебели, където продажбите растат средно с 10%.

По традиция при представянето на класацията ще наградим шампионите в осемте сектора с устойчив ръст на приходите, които са на печалба. Кои са те ще стане ясно на 4 юли вечерта.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....