неделя, май 5, 2024

Българчетата от Малко българско училище се „върнаха“ в Бургас

Date:

Сподели новината.

Българчетата от “Малко българско училище” в Чикаго се върнаха отново в Бургас, след като през миналото лято голяма част от тях бяха на летен езиков лагер в морския град.

Придружавани от двама свои преподаватели и от директора на МБУ г-жа Живка Бубалова – Петрова, децата се срещнаха със заместник-кмета по образование Йорданка Ананиева, която ги запозна с историята и културата на града, както и със структурата и дейността на общинската администрация.

Посещението на децата, живеещи в Чикаго, е част от подписаното в края на миналата година споразумение между Община Бургас и “Малко българско училище” за ученически обмен с цел провеждане на езикови лагери и провеждане на различни съвместни събития.

Срещата предизвика интереса на децата и те поискаха да узнаят кога е построена сградата на Общината, колко жители има града, кой е авторът на герба на Бургас и какво символизира, кой е най-големият празник на града, кои са символите му и кое отличава бургазлии от останалите им сънародници.

Учениците са на 10-дневен лагер в Бургас. През това време те ще посетят Туристически комплекс “Акве калиде” в кв. Ветрен, Етнографския музей, Морската градина, Културен център “Морско казино”, Експо център “Флора”, остров Света Анастасия, СУ “Димчо Дебелянов” и ОУ “Александър Георгиев Коджакафалията”.

В сряда, 20 юни, от 19.00 часа българчетата от Чикаго канят бургазлии и гостите на града на съвместен концерт на открита сцена “Охлюва”, в който освен тях ще се включат още връстниците им от детски фолклорен ансамбъл “Радост” и хор “Трепетлика”.

На следващия ден децата ще участват в Арт работилници на “Акве Калиде” и ателие по изобразително изкуство с Христо Христов за изработване на пеперуди и троянски войници. В петък учениците ще гостуват на музея в Созопол и ще разгледат Стария град.

На 25 юни гостите от Чикаго ще посетят пчелин в Странджа планина между селата Крушевец и Индже войвода, а на 26 юни ще проведат репетиция в зала 1 на Младежкия културен център в Бургас.

“Малко българско училище” в Чикаго всъщност е най-многочисленото българско училище извън страната. Наричат го още “бургаското”, защото директорите на организацията, както и много учители и ученици са родом от Бургас и областта. То е регистрирано през лятото на 2010 г. като дружество с нестопанска цел, което основава и ръководи български училища зад граница.

През 2014 г. училището получава акредитация от ISBE /Министерство на образованието в щата Илинойс/ за признаване на българския език като кредитен в американските средни училища. Основна сграда за обучение в съботните дни е гимназията в Елк Гроув вилидж, където е съсредоточена и най-голямата част от българската общност в района на Чикаго.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...